aA
Irako sostinėje ir šiauriniame Mosulo mieste pirmadienį nugriaudėjus automobiliuose padėtų bombų sprogimų virtinei, žuvo mažiausiai 26 žmonės ir per šimtas buvo sužeista.
Sprogimas Bagdade
Sprogimas Bagdade
© AFP/Scanpix
Tuo metu, kai sprogdintojai surengė šiuos išpuolius, amerikiečių kariai tęsė operacijas kituose sukilėlių užimtuose miestuose. Artėjant sausį numatytiems rinkimams, JAV vadovaujamos pajėgos siekia įtvirtinti savo kontrolę visoje šalies teritorijoje. Faludžoje prieš įtariamus kovotojus buvo surengti oro antskrydžiai.

Pirmasis automobilis sprogo vakarinėje sostinės Bagdado dalyje, netoli vieno iš įėjimų į akylai saugomą "žaliąją zoną" ir visai šalia centro, kuriame verbuojami naujokai į Irako saugumo pajėgas. Kaip sakė Jarmuko ligoninės atstovas, mažiausiai penkiolika žmonių žuvo ir dar aštuoniasdešimt buvo sužeista. Tarp JAV karių nei žuvusiųjų, nei sužeistųjų nėra.

Po maždaug valandos Bagdado Saduno gatvėje, kuria važiavo JAV armijos vilkstinė, sprogo antroji bomba. Palei dešinįjį Tigro upės krantą einančioje pagrindinėje miesto arterijoje yra įsikūrę keli viešbučiai, kuriuose paprastai apsistoja pagal sutartis dirbantys vakariečiai ir kiti Irako sostinės svečiai.

Pasak liudininkų, visureigių kolonos link ėmė važiuoti ir sprogo nedidelis sunkvežimis. Per sprogimą buvo apgadinti keli automobiliai, išdužo parduotuvių langai ir visoje gatvėje pažiro nuolaužos. Kaip teigė šaltinis Vidaus reikalų ministerijoje, žuvo mažiausiai šeši žmonės, daugiau nei dešimt buvo sužeista.

"Vienur mačiau galvą, kitur - koją. Tai buvo savižudžio sprogdinimas", - sakė vienas iš įvykio vietoje kalbintų žmonių. Sprogimo vietoje tvyrojo tirštų juodų dūmų debesis ir ratus suko amerikiečių sraigtasparniai. JAV kariuomenė nurodė, kad amerikiečių kariai per šį sprogimą nenukentėjo.

Trečioji automobilyje padėta bomba sprogo šiauriniame Mosulo mieste, prie pradinės mokyklos. Policija pranešė, kad žuvo penki žmonės, iš jų du vaikai. Anksčiau pareigūnai teigė, kad žuvo septyni asmenys, tačiau vėliau šį skaičių patikslino. Per sprogimą nukentėjo vienuolika žmonių, tarp jų penki vaikai.

Nelaimės vietoje buvęs JAV pareigūnas sakė, kad automobilis, kuriuo važiavo du vyrai, veikiausiai sprogo pirma laiko, kadangi šiame ramiame rajone miesto pietuose nėra jokių rimtų puolimo taikinių.

Pirmadienį JAV karo lėktuvai trečią naktį iš eilės bombardavo Faludžos apylinkes, kur taikėsi sunaikinti įtariamas jordaniečio kovotojo Abu Musabo al-Zarqawi (Abu Musabo Zarkavio) ir jo pasekėjų slėptuves.

Anot Faludžos gydytojų, žuvo mažiausiai septyni žmonės, keturiolika buvo sužeista, kai kurie jų buvo civiliai gyventojai. Armija tvirtino, kad subombarduotame pastate A.M.al-Zarqawi grupuotė laikė ginklus.

Be to, pirmadienį įvyko dar du incidentai: per pirmąjį nušautas Irako mokslo ir technologijų ministerijos aukšto rango pareigūnas, kuris tuo metu važiavo į darbą Bagdade, o per antrąjį nužudytas šiauriau sostinės esančio Balado policijos viršininkas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.