aA
Irano parlamento sprendimą išsiųsti britų ambasadorių Londonas sekmadienį pavadino verčiančiu apgailestauti ir perspėjo, kad "energingai reaguos", jeigu šis grasinimas bus įgyvendintas.
Heidaras Moslehi
Heidaras Moslehi
© Reuters/Scanpix

Irano parlamento balsavimas išsiųsti mūsų ambasadorių verčia apgailestauti", - sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas. Jis pridūrė: "Jei Irano vyriausybė imsis dėl to veikti, mes energingai reaguosime, konsultuodamiesi su savo tarptautiniais partneriais".

Irano parlamentas sekmadienį nubalsavo už tai, kad, mainais į naujas Vakarų sankcijas dėl Teherano branduolinės programos, per dvi savaites būtų išsiųstas britų ambasadorius Teherane Dominickas Chilcottas, ir perspėjo, kad bausmių gali sulaukti ir kitos šalys.

Priimtam tokiam įstatymo projektui, kuriuo taip pat reikalaujama atšaukti iraniečių ambasadorių Londone, dar turi pritarti priežiūros institucija - Sergėtojų Taryba.

"Šis nereikalingas veiksmas niekaip nepadės režimui spręsti didėjančios jų izoliacijos ar tarptautinio susirūpinimo jų branduoline programa bei žmogaus teisių padėtimi", - sakė britų Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Didžioji Britanija, kurios sostinė Londonas drauge su Niujorku yra didžiausias pasaulio finansų centras, lapkričio 14 dieną paskelbė, kad "nutraukia visus kontaktus" tarp britų ir Irano finansinių sistemų.

Ši priemonė suderinus su panašiomis JAV ir Kanados sankcijomis buvo paskelbta savaitė po Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros institucijos ataskaitos, kurioje užsimenama, kad Teheranas siekia branduolinių ginklų.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra skirta tik civilinės energetikos tikslams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.