aA
Pirmadienį netrukus po vidurnakčio Izraelis Šiaurės Gazoje tęsė karinį puolimą - surengė dvi oro atakas, pareikalavusias mažiausiai trijų palestiniečių gyvybių. Per atakas dar mažiausiai du palestiniečiai buvo sužeisti, vienas iš jų - aukštas "Hamas" lyderis.
Palestiniečių berniukas
Palestiniečių berniukas žiūri pro kulkų suvarpytas savo namų duris.
© Reuters/Scanpix
Tai pranešė liudytojai ir medikai.

Reidus Džabalijos ir į rytus nuo Gazos miesto esančioje Šijailos pabėgėlių stovyklose Izraelis surengė netrukus po to, kai šalies kariuomenės vadas įspėjo, jog mažiausiai 58 palestiniečių ir trijų izraeliečių gyvybes nusinešęs antpuolis bus tęsiamas "kiek prireiks" siekiant nutraukti raketų atakas prieš Izraelį.

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas paragino Izraelį nutraukti antpuolį Gazos ruože, kuris "nusinešė daugybės palestiniečių gyvybes, tarp jų - civilių, įskaitant ir vaikų gyvybes". K. Annanas taip pat paragino palestiniečių lyderius padėti riboti raketų atakas. Pareiškime JT generalinis sekretorius teigė primenąs "abiem šiame konflikte dalyvaujančioms šalims, kad jos yra teisiškai įsipareigojusios apsaugoti visus civilius".

Ministras pirmininkas Arielis Sharonas, vykdantis vieną kruviniausių operacijų per ketverius konflikto metus, privalo įrodyti galįs užkirsti kelią raketų išpuoliams (vienas iš jų praėjusį trečiadienį pareikalavo dviejų žydų vaikų gyvybių), kad atmuštų dešiniųjų smūgius. Dešinieji tvirtina, jog A. Sharono planas iki kitų metų pasitraukti iš Gazos paskatins didesnę virtinę atakų.

Sekmadienį A. Sharonas pareiškė išplėsiąs buferinę zoną Šiaurės Gazos ruože. Puolimui perėjus į penktąją dieną maždaug dešimt Izraelio tankų įvažiavo į Beit Hanuno sritį Šiaurės Gazos ruože. Tai įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai 200 kitų šarvuotų transporto priemonių patraukė į Džabalijos pabėgėlių stovyklą.

Per Izraelio oro ataką, pradėtą prieš auštant, žuvo mažiausiai trys palestiniečių kovotojai. Anot medikų ir liudytojų, jie buvo likviduoti Džabalijos pabėgėlių stovykloje - kovotojų citadelėje. Dėl Izraelio kariuomenės ugnies jie negalėję pasiekti, jų manymu, ketvirtojo žuvusiojo kūno.

Izraelio kariuomenė teigė, kad oro ataka buvo taikytasi į keturis bombą slėpusius palestiniečius ir kad visi keturi per ataką nukentėjo. Iškart po vidurnakčio Izraelio lėktuvas paleido dvi raketas į du "Hamas" narius. "Hamas" - Izraelį sunaikinti prisiekusi grupuotė. Du jos nariai buvo smarkiai sužeisti netoli mečetės Šijailoje.

Šimtai "Hamas" rėmėjų, stovėdami ant krauju aptaškyto grindinio Šijailoje, žadėjo kerštą. Liudytojai teigė, kad raketos buvo paleistos iš nepilotuojamo radijo bangomis valdomo lėktuvo. Tokius lėktuvus Izraelis paprastai naudoja sekimui. Iš 58 per reidą žuvusių palestiniečių 37 buvo kovotojai. Žuvusieji izraeliečiai - du kariai ir moteris.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.