aA
Po NATO antskrydžio prieš Pakistano pasienio postus, per kurį žuvo iki 26 karių ir kuris smarkiai pablogino JAV ir Pakistano santykius, Vašingtonas ėmėsi gelbėti savo santykius su Islamabadu - išreiškė pritarimą nuodugniam tyrimui ir pareiškė užuojautą dėl žuvusiųjų.
NATO karo lėktuvai
NATO karo lėktuvai
© Reuters/Scanpix

Pakistanas paskelbė, kad po minimo antskrydžio, kurį pavadino tarptautinės teisės pažeidimu, iš naujo svarsto savo aljansą su JAV ir NATO, iškviečia JAV ambasadorių Cameroną Munterį ir perspėja dėl rimtų atgarsių.

Pakistanas taip pat paskelbė, kad uždaro NATO pajėgoms savo sieną su Afganistanu.

Tokiu būdu užblokuojama pagrindinė tiekimo linija 130-čiai tūkst. JAV vadovaujamų užsienio karių, kurie kovoja su Talibanu. Be to, Islamabadas paragino amerikiečius pasitraukti iš vienos atokios oro pajėgų bazės, kuria, kaip pranešama, naudojasi CŽV nepilotuojami lėktuvai.

NATO pajėgos Afganistane pripažino, jog "labai tikėtina", kad jų lėktuvas nulėmė žmonių žūtį per šeštadienį priešaušriu įvykdytą reidą, kuris dar labiau komplikavo JAV ir Pakistano santykius, ir taip nukentėjusius dėl Osamos bin Ladeno nužudymo gegužės mėnesį.

JAV pajėgų Afganistane vadas pažadėjo nuodugnų tyrimą ir pareiškė užuojautą dėl visų karių, "kurie galėjo žūti" prie Afganistano sienos su Pakistano genčių regionu, kurį Vašingtonas vadina "al Qaeda" centru.

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta ir valstybės sekretorė Hillary Clinton tą žinią sustiprino sekmadienį paskelbdami bendrą pareiškimą, kuriame reiškia savo "nuoširdžiausią užuojautą" ir paramą "NATO ketinimams nedelsiant ištirti" minimą incidentą.

H. Clinton, JAV pajėgų Afganistane vadas generolas Johnas Allenas ir JAV Štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Martinas Dempsey paragino savo kolegas Pakistane aptarti susidariusią padėtį.

NATO pajėgos dažnai vykdo operacijas prieš Talibano sukilėlius netoli sienos su Pakistanu, kuri daugelyje vietų yra nepažymėta. Tačiau kokiu mastu šios operacijos yra derinamos su Pakistanu, neaišku.

Lieka neatsakyti svarbūs klausimai dėl to, kas tiksliai įvyko Mohmando rajone vos kelios valandos po to, kai generolas J. Allenas aptarė koordinavimo klausimą su Pakistano pajėgų vadu generolu Ashfaqu Kayani.

Pakistanas sakė, kad iš NATO sraigtasparnių ir naikintuvo "neišprovokuotai" buvo pradėta šaudyti į du armijos pasienio postus ir kad žuvo 24-26 kariai, o dar 13 buvo sužeisti. Islamabadas pridūrė, kad pakistaniečių kariai atsakė ugnimi.

Vyriausybė pabrėžė, kad šios atakos yra šiurkštus suverenumo ir "rimtas ne kartą pareikštų raudonų linijų" pažeidimas.

NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) atstovas, brigados generolas Carstenas Jacobsonas patvirtino, kad užsienio kariai, bendradarbiaudami su afganų pajėgomis, išsikvietė oro pastiprinimą operacijai netoli sienos.

"Labai tikėtina, kad ši glaudi parama iš oro, kurią išsikvietė sausumos pajėgos, nulėmė tuos nuostolius", - žurnalistams sakė C. Jacobsonas.

Pakistanas tuojau pat uždarė savo sieną su Afganistanu NATO tiekimui - sulaikė vilkstines prie Torchamo ir Čamano perėjų pagrindiniame JAV tiekimo sausuma kelyje, vedančiame iš Karačio uosto į Afganistaną, neturintį išėjimo į jūrą.

Per neeilinį vyriausybės ir armijos vadų susirinkimą amerikiečiams buvo nurodyta per 15 dienų palikti Šamsio oro pajėgų bazę, nors ir pranešama, kad amerikiečių personalas jau yra išvykęs.

Pakistano vyriausybė taip pat "nuodugniai persvarstys visas programas, veiklos ir bendradarbiavimo susitarimus su JAV, NATO ir ISAF, tarp jų - diplomatinėje, politinėje, karinėje ir žvalgybos" srityse.

Pakistano kariškiai pranešė, kad žuvusių karių laidotuvės įvyko sekmadienį 9 val. 30 min. vietos (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku šalies šiaurės vakaruose esančiame Pešavaro mieste.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.