aA
Lietuvos apeliaciniame teisme turėjusiame įvykti posėdyje 2 metų bei 15 dienų laisvės atėmimo bausme už pasikėsinimą šnipinėti nuteistas 28 metų Eugenijus Jonika atsiėmė savo apeliacinį skundą, kuriuo prašė jį išteisinti.
Eugenijus Jonika
Eugenijus Jonika
© ELTA
Daugiau kaip trejus metus rutuliotoje skandalingoje šnipinėjimo byloje pagaliau buvo padėtas paskutinis taškas, pirmadienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Savo skundą atsiėmė ir Generalinė prokuratūra, prašiusi sugriežtinti nuteistajam skirtą bausmę iki 6 metų laisvės atėmimo.

Praėjusių metų vasarą E.Jonikai Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį ir jį paleido teismo salėje. Tuomet tokį teismo sprendimą apskundė ir nuteistasis, ir bylą tyrusi Generalinė prokuratūra.

Praėjusių metų rudenį Apeliacinis teismas sugriežtino E.Jonikai paskirtą bausmę ir nuteisė jį 3 metų laisvės atėmimo bausme.

Tokį teismo sprendimą šių metų vasarį panaikino Aukščiausiasis Teismas ir grąžino prokuratūros ir nuteistojo skundus nagrinėti Apeliaciniam teismui. Skundų nagrinėjimo metu E.Jonika nebuvo iš naujo suimtas.

Buvusį policijos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūną E.Joniką Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltu dėl to, kad šiaulietis pabandė užsienio žvalgybai parduoti slaptą vidaus reikalų ministro įsakymą apie informatorių verbavimą.

E.Jonika viename Rygos viešbutyje Valstybės saugumo departamento agentui, prisistačiusiam Rusijos žvalgybos atstovu, pardavė šį įsakymą už tūkstantį JAV dolerių.

Šiaulietis visuose teismo posėdžiuose savo kaltę neigė ir aiškino supratęs, kad jį provokuoti bando Lietuvos slaptosios tarnybos.

Pernai Vilniaus apygardos teismas jam paskelbė palyginti švelnų nuosprendį.

Buvo atsižvelgta į tai, kad nusikaltimas nutrūko rengimosi stadijoje, kad valstybei nebuvo padaryta žalos.

Teismas taip pat atsižvelgė į tą aplinkybę, kad atleistas iš STT E.Jonika negalėjo niekaip rasti darbo ir nusikaltimui ryžosi dėl sunkios materialinės padėties.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.