aA
Stacks of Money
Oficialiai neskelbiama, kokių mūsų šalies institucijų atstovai neteisėtai praturtėjo tokiomis pinigų sumomis. Kadangi tyrimo duomenys yra konfidencialūs, jie neperduoti ir korupcijos atvejais besidominčioms šalies specialiosioms tarnyboms.

"Mūsų pareiga informuoti visuomenę, kad tokie dalykai Lietuvoje egzistuoja, o atsakingos institucijos tai turi aiškintis savo metodais", - Eltai sakė tarptautinės organizacijos "Transparency International" Lietuvos skyriaus valdybos pirmininkas Aleksandras Dobryninas.

Maksimalus vidutinis paprastų gyventojų duoto kyšio dydis yra 811 litų arba pusšimčiu litų daugiau, nei į rankas gaunamo atlyginimo vidurkis. Verslo atstovų beveik dešimtkart daugiau - 8,031 tūkst. litų. Tyrimo duomenimis, Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos apskritys "susirenka" didžiausią dalį - maždaug 70 proc. visų šalyje duodamų kyšių.

Atlikdama šį tyrimą, kuris yra panaudotas geografinio ir institucinio "Lietuvos korupcijos žemėlapio 2001" sudarymui, Didžiosios Britanijos ir Lietuvos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų kompanija "Baltijos tyrimai" apklausė 1,005 tūkst. įmonių vadovų bei 2,028 tūkst. šalies gyventojų nuo 15 iki 74 metų. Apklausa buvo atliekama liepos-rugpjūčio mėnesiais.

Ir verslininkų, ir gyventojų teigimu, daugiausiai kyšių tenka duoti policijai, muitininkams. Pirmoji respondentų grupė dar išskiria Mokesčių inspekciją, o antroji - ligonines, "Sodrą".

Pagal nacionalinį gradavimą, kyšiai dažniausiai duodami žemiausio lygio - savivaldybių valdininkams, antroje vietoje - apskrities tarnautojai, o paskutinėje vietoje atsiduria nacionalinio lygio valdininkai.

Apklausa parodė, kad net 72 proc. gyventojų mano, jog kyšiai padeda spręsti iškilusias problemas, o beveik du trečdaliai - 61 proc. gyventojų, esant reikalui, yra pasirengę duoti kyšį. Pasirodo, kad per pastaruosius penkerius metus 36 proc. gyventojų ir 37 proc. verslo atstovų teko duoti kyšį.

A.Dobrynino teigimu, ši korupcijos žemėlapio studija, paremta ne įsivaizduojamu kyšininkavimu, o realiais jo faktais, Lietuvoje atlikta pirmą kartą. Manoma, kad joje pateikti duomenys ir jų analizė leis numatyti praktines priemones, kurios padėtų kovoti su korupcija šalyje.

"Transparency International" inicijuotą "Lietuvos korupcijos žemėlapio 2001" projektą remia Didžiosios Britanijos ir Suomijos ambasados Lietuvoje, taip pat Pasaulio banko atstovybė mūsų šalyje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.