aA
Lietuvos ir Armėnijos užsienio reikalų ministrai Audronius Ažubalis ir Edvardas Nalbandianas šeštadienį Vilniuje, Žvėryne, atidarė Armėnijos ambasadą Lietuvoje.
Armėnijos ambasados atidarymas
Armėnijos ambasados atidarymas
© URM

Renginyje Lietuvos užsienio reikalų ministras pabrėžė draugiškus šalių santykius, išsakė paramą Armėnijos eurointegraciniams siekiams ir šalyje vykdomoms reformoms bei būtinybę aktyviau plėtoti šalių verslo santykius.

A. Ažubalis pažymėjo, kad ambasada atidaroma Lietuvai ir Armėnijai reikšmingu laikotarpiu - minint diplomatinių santykių užmezgimo 20-metį. Lietuva buvo pirmoji valstybė pasaulyje, 1991 m. rugpjūčio 14 d. pripažinusi Armėnijos nepriklausomybę.

Vėliau ambasadoje surengtame ministrų susitikime Lietuvos diplomatijos vadovas užtikrino paramą intensyvėjantiems Europos Sąjungos ir Armėnijos santykiams.

"Lietuva sveikina Armėnijos pažangą derybose su ES dėl Asociacijos sutarties. Esame pasirengę dalintis savo reformų ir eurointegracine patirtimi, vykdyti bendrus ES Dvynių projektus. Tikimės, jog greitu laiku prasidės derybos su Europos Komisija dėl Armėnijos įstojimo į ES laisvosios prekybos erdvę", - sakė A. Ažubalis.

Jis pabrėžė tiesioginių žmonių kontaktų svarbą ir Lietuvos paramą kuo greitesnėms deryboms dėl Armėnijos piliečių kelionių į ES supaprastinimo.

"Neabejojame, kad šie žingsniai dar labiau paspartins reformų procesus Armėnijoje, sutvirtins jūsų žmonių pasiryžimą žengti laisvės ir demokratijos keliu", - teigė ministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į nepakankamai išplėtotus abiejų šalių verslo kontaktus ir vylėsi, jog darbą pradėsianti Armėnijos ambasada prisidės prie dvišalių ryšių skatinimo ne tik verslo, bet ir kultūros, švietimo srityse.

Ambasadoje darbą pradės naujasis Armėnijos ambasadorius Lietuvoje Ara Aivazianas. Jis lapkričio 8 d. įteikė skiriamuosius raštus Lietuvos Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

A. Aivazianas - trečiasis Armėnijos ambasadorius Lietuvai. Ambasada Vilniuje pradeda veikti perkėlus diplomatinį atstovavimą iš Lenkijos sostinės Varšuvos, kur iki šiol rezidavo Armėnijos ambasadorius Lietuvai.

Lietuvos ambasada Armėnijoje veikia nuo 2007 metų spalio 1 d. Lietuvos ambasadorius Giedrius Apuokas skiriamuosius raštus Armėnijos Prezidentui įteikė 2008 m. gegužės 30 d.

Lietuva ir Armėnija viena kitą suvereniomis valstybėmis pripažino 1991 m. rugpjūčio 14 d. sutartimi dėl Lietuvos Respublikos ir Armėnijos Respublikos tarpvalstybinių santykių. Šalių diplomatiniai santykiai užmegzti 1991 m. lapkričio 21 d.

Armėnijos ambasada Lietuvoje įsikūrė Vilniuje, Žvėryne, Lenktoji g. 17.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.