aA
Lietuvoje viešintis Respublikonų partijos atstovas iš Kalifornijos, JAV Atstovų Rūmų Procedūrų komiteto pirmininkas Davidas Dreieris sako, kad Rusijos grėsmė egzistuoja ir pastebi Rusijos žengiamus žingsnius atgal demokratijos ir laisvės srityje. Kartu jis primena, kad Lietuva - NATO narė, tad turi tvirtų saugumo įsipareigojimų.
Lietuva, Rusija, tarpvalstybiniai santykiai
Lietuva, Rusija, tarpvalstybiniai santykiai
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

„Iš tikrųjų grėsmė egzistuoja, mes pastebime, kad yra žengta žingsnių atgal iš Rusijos pusės demokratijos ir laisvės srityje. Tačiau mes savo ruožtu norime dėti visas pastangas siekiant užtikrinti stabilumą, taiką ir saugumą šiame regione“, - atsakydamas į DELFI klausimą apie pastaruoju metu Rusijos vis garsiau išsakomus planus dislokuoti raketas aplink Baltijos šalis, atsakė D. Dreieris.

Kongresmenas priminė, kad Lietuva yra NATO narė, tad prieš Lietuvą yra tvirtų saugumo įsipareigojimų.

D. Dreieris sakė ketvirtadienį ant Vilniaus rotušės sienos pamatęs memorialinę lentą, skirtą prieš devynerius metus Lietuvą aplankiusio JAV prezidento George’o W. Busho garbei. Lentoje įrašyta prezidento citata, kurioje teigiama, kad „Visi, kas Lietuvą pasirinks savo priešu, taps ir Jungtinių Valstijų priešu“.

„Tai iš tikrųjų yra įrodymas, koks mūsų įsipareigojimas šiai šaliai“, - teigė D. Dreieris.

Pasak D. Dreierio, JAV žino, kad Šaltojo karo kova buvo labai ilga ir skausminga šio regiono žmonėms. Klausydamasis Lietuvos ir regiono lyderių, kongresmenas teigė prisiminęs vieno JAV Konstitucijos kūrėjų citatą. „Ten yra sakoma, kad laisvės kaina – būtinybė nuolat būti budriam“, - sakė D. Drejeris.

Kongresmeno teigimu, ir šiandien egzistuoja grėsmė laisvei bei nepriklausomybei, todėl šiandieninė mūsų užduotis – toliau išlikti budriems.

D. Dreieris vadovauja penktadienį Lietuvoje besilankančiais JAV Kongreso delegacijai.
Viešnagės metu delegatai susitinka su Seimo ir Vyriausybės vadovais, dalyvauja JAV prezidento Ronaldo Reagano 100-osioms metinėms paminėti skirtame renginyje.

Seime tarp JAV veikiančio R. Reagano fondo ir Lietuvos atstovų planuojama pasirašyti ketinimų protokolą dėl planų Lietuvoje steigti R. Reagano Laisvės centrą. Kongresmenai taip pat apsilankys Lietuvos karo akademijoje įsikūrusiame Energetinio saugumo centre. Čia numatoma paskelbti apie bendradarbiavimo protokolą tarp Energetinio saugumo centro ir Vyriausiosios JAV karinių pajėgų vadavietės Europoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.