aA
Seimo kontrolierius, įstaigos vadovas Romas Valentukevičius atliko tyrimą savo iniciatyva dėl aplinkos veiksnių, galimai varžančių neįgaliųjų teisę į vienodą jų teisių ir galimybių visuomenėje užtikrinimą. Kaip praneša Seimo kontrolieriaus įstaiga, šalies savivaldybėse neįgaliesiems nustatomi nevienodi reikalavimai, statant automobilius apmokestintose gatvėse ir aikštėse.
Neįgaliųjų vieta
© DELFI skaitytojo nuotr.

Seimo kontrolierius išsiaiškino, kad dalis savivaldybių tarybų (pvz., Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Palangos miestų) savo sprendimais patvirtintuose vietinės rinkliavos už naudojimąsi nustatytomis mokamomis vietomis automobiliams statyti nuostatuose yra numatę, jog rinkliava netaikoma transporto priemonių, pažymėtų ženklu „Neįgalusis“, vairuotojams, pateikusiems patvirtinantį dokumentą, arba automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, vairuotojams.

Tačiau Kauno miesto savivaldybė taiko skirtingus, papildomus nei kitos savivaldybės reikalavimus neįgaliesiems. Šiame mieste rinkliava netaikoma tik tokiems transporto priemonių, pažymėtų skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, valdytojams, kurie turi specialų leidimą statyti automobilį apmokestintose gatvėse ir aikštėse.

„Tokiu būdu neįgalusis atvykęs iš kito miesto jau negali Kaune nemokamai pasistatyti automobilio, nes jis neturi specialaus leidimo. Dėl informacijos stokos, kur ir kokiame mieste yra suteikiamos lengvatos neįgaliesiems asmenims, sudaromos prielaidos pažeisti nustatytą tvarką. Dėl šios priežasties transporto priemonių, pažymėtų ženklu „Neįgalusis“, vairuotojams yra skiriamos baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus“, - pranešime spaudai teigia tyrimą savo iniciatyva atlikęs Romas Valentukevičius.

Siekdamas, kad būtų užtikrinta visų asmenų su negalia teisė vienodai naudotis įstatymo teikiamomis galimybėmis be jokio diskriminavimo, Seimo kontrolierius kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą, siūlydamas spręsti klausimą dėl Rinkliavų įstatymo papildymo, numatant galimybę atleisti nuo rinkliavos transporto priemonių, pažymėtų Kelių eismo taisyklėse nustatytais ženklais „Neįgalusis“, vairuotojus, pateikusius tai patvirtinantį dokumentą, arba automobilių, pažymėtų neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, vairuotojus.

„Suprantama, automobilių statymo problema yra labai opi, o padėtis dar labiau apsunkinama, kai skirtinguose Lietuvos miestuose lengvatos neįgaliesiems taikomos ne tokiomis pačiomis sąlygomis. Valstybė privalo imtis visų priemonių, įskaitant įstatymų leidybą, kad būtų pakeisti galiojantys įstatymai, ir kiti teisės aktai, papročiai ir praktika, diskriminuojantys neįgaliuosius“, - sakė Romas Valentukevičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.