aA
Antradienį Lenkijoje prasideda keturias dienas truksiantis ketvirtasis Lietuvos ir Lenkijos sienos komisijos posėdis, pranešė Valstybinė sienos apsaugos tarnyba (VSAT).
Komisijos Lietuvos delegacijos pirmininkas yra VSAT Sienos apsaugos valdybos viršininkas Rimantas Karpavičius, Lenkijos delegacijos - Vyriausiosios sienos apsaugos komendantūros Valstybės sienos apsaugos valdybos direktoriaus pavaduotojas pulkininkas Zigmundas Staniszewskis.

Augustave vyksiančiame posėdyje bus pasikeista informacija apie rugsėjį atliktus centrinių poligonometrinių stulpelių koordinačių matavimų rezultatus.

Šiuo metu Lietuvos ir Lenkijos siena sausumoje yra pažymėta vadinamąja trijų elementų sistema - nuo sovietmečio likusiais restauruotais abiejų šalių sienos ženklais, 2,5 metro nutolusiais nuo centrinio poligonometrinio stulpelio.

Lietuvos ir Lenkijos sienos komisija inicijavo valstybės sienos žymėjimo sistemos pakeitimą iš trijų elementų į vieno. Sausumoje siena vietoje centrinių poligonometrinių stulpelių bus žymima vienu bendru ženklu su Lenkijos simbolika iš vienos pusės ir Lietuvos - iš kitos.

Abiejų šalių 104 kilometrų siena sausumoje, vandenyje ar palei vandens telkinius bus paženklinta apie 250 - čia valstybės sienos ženklų. Lietuvos ir Lenkijos pareigūnai įvertins abiejų šalių darbus, atliktus po šiemet kovą vykusio trečiojo komisijos posėdžio.

Nauja sienos žymėjimo vienu ženklu sistema ekonomiškai naudingesnė. Lietuva tokius valstybės sienos ženklus statys dviejuose savo atsakomybės ruožuose - nuo Maros upės prie Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos sienų sankirtos iki Galadusio ežero ir Reketijos užkardos saugomame sienos ruože.

Bendras abiejų Lietuvos atsakomybės ruožų ilgis - apie 50 kilometrų. Vienas iš Lietuvos ir Lenkijos sienos komisijos uždavinių yra kartą per 10 metų atlikti bendrą valstybės sienos linijos padėties patikrinimą.

Pernai komisija atliko sienos ženklų būklės, padėties ir valomos juostos apžiūrą visame Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Lietuvos siena su Lenkija, kaip ir siena su Latvija, traktuojama kaip būsima vidinė Europos Sąjungos siena, prie kurios asmenų ir transporto priemonių kontrolė laipsniškai supaprastinama.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.