aA
Šiauliečių šeimas, kurių vaikai lanko darželį, nuo Naujųjų užgrius nauji mokesčiai. Šiaulių miesto taryba nutarė, kad trečdaliu brangsta darželiai – įvedė abonentinį mokestį ir dar atskirą už tai, kad vaikas turi galimybę pavalgyti.
Šiauliuose darželinukų tėvai turės papurtyti kišenes
© A.Stackevič nuotr.

Šiaulių miesto Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė komentuoja: „25 litai per mėnesį, nesvarbu, vaikas lanko ar nelanko darželį, tai yra už aplinkos išlaikymą. Bus ir kintamoji dalis, tai būtų mokestis už maitinimą , tiksliau mitybos norma lieka, tik bus ir du litai per dieną už maisto produktų gamybą“.

Abonentinį mokestį darželiai rinks net vasarą, kai daugelis darželių nedirba. Nuo šio abonentinio mokesčio bus atleistos tik socialinės rizikos ir neįgaliųjų šeimos, o tėvai, į tą patį darželį vedantys kelis savo vaikus mokės tik vieną abonementinį mokestį. Kai kurių darželinukų tėvai sako, kad pabrangus darželiams, jau abejoja, ar naudotis jų paslaugomis.

„Jeigu turėtume močiutę pensinio amžiaus, gyvenančią netoli, tikrai atsisakytume darželio ir eitume pas močiutę augti, nors aš už darželį ir už socializaciją“ - be užuolankų kalbėjo darželinuko mama.

Matyt, kad šeimos neatsisakytų darželių, suskubta raminti, kad įvedus abonentinį mokestį nebebus vadinamųjų neapskaitytų rinkliavų už sanitarijos ir mokymo priemones. Esą abonentinis mokestis už darželį bus tik įteisinta anksčiau buvusi rinkliava už sanitarijos priemones ir kitas smulkmenas.

Švietimo skyriaus vedėja net įspėjo, kad darželiai, išdrįsę ir po Naujųjų rankioti iš tėvų pinigus į grupės fondą bus baudžiami.

Politikai neslėpė, kad mokesčius už darželius kelia bandydami išgyventi sunkmetį. Miestui net „gyvenant pusbadžiu“ kitais metais trūks per 40 milijonų litų.

Darželiams iškeltas uždavinys - paruošti planą, kaip jie sutaupys 25 procentus lėšų. Po tarybos sprendimo Šiauliuose darželiai brangs apie 70 litų. Tai yra pilna vaiko deina darželyje kainuos apie 230 litų.

Šiaulių apskrities televizija