aA
Europos Tarybos vadovas ketvirtadienį pasmerkė "griežtą įkalinimo bausmę, kurią Baltarusijos teismas skyrė mokesčių vengimu apkaltinam žmogaus teisių gynėjui Alesiui Beliackiui, ir paragino jį paleisti.
Alesis Beliackis
Alesis Beliackis
© RIA/Scanpix

"Aš kategoriškai smerkiu tą griežtą bausmę, kuri buvo šiandien skirta žmogaus teisių gynėjui Alesiui Beliackiui dėl jo tariamo mokesčių vengimo", - sakoma Europos Tarybos generalinio sekretoriaus Thorbjoerno Jaglando pareiškime.

"Elgesys su ponu Beliackiu yra akivaizdus nuolatinio valdžios priekabiavimo prie pilietinės visuomenės organizacijų veiklos pavyzdys", - nurodoma pareiškime.

Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimui priešinęsis A. Beliackis buvo sulaikytas rugpjūčio 4 dieną, kai Lenkija ir Lietuva pateikė Minskui informaciją apie jo šiose šalyse turėtas bankų sąskaitas, iš kurių buvo finansuojama jo veikla Baltarusijoje.

Vėliau abi ES šalys išreiškė apgailestavimą dėl to, kad jų pateikta informacija buvo panaudota prieš A. Beliackį ir oficialiai atsiprašė už bendradarbiavimą su autoritariniu A. Lukašenkos režimu.

T. Jaglandas pakartojo Europos Sąjungos reikalavimą nedelsiant paleisti A. Beliackį.

"Jis turi būti besąlygiškai paleistas, kaip ir visi kiti politiniai kaliniai, ir jam turi būti leista tęsti savo darbą saugant ir užtikrinant žmogaus teises Baltarusijoje", - sakė T. Jaglandas.

Baltarusija yra vienintelė Europos Tarybai nepriklausanti Europos šalis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.