aA
Lenkišką gatvės pavadinimo lentelę nuo namo Eišiškėse nuplėšęs realybės šou „Myliu Lietuvą“ dalyvis Mantas Malūkas savavaldžiavo ir už tai gavo švelniausią galimą nuobaudą – įspėjimą. Tokį verdiktą ketvirtadienį paskelbė Šalčininkų rajono apylinkės teismas, žinomo rašytojo, buvusio Trakų rajono mero Edmundo Malūko sūnų išteisinęs dėl turto sugadinimo.
Mantas Malūkas
Mantas Malūkas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Į policiją dėl turto suniokojimo kreipėsi Eišiškių seniūnas Tadeušas Ziminskis ir keletas vietinių gyventojų. Policija administracinio teisės pažeidimo bylą dėl 40 Lt vertės turto suniokojimo perdavė teismui.

Šalčininkų rajono apylinkės teismas ketvirtadienį M. Malūką pripažino padarius savavaldžiavimą ir paskyrė minimalią administracinę nuobaudą – įspėjimą. Administracinė byla dėl turto sugadinimo nutraukta - išanalizavęs byloje surinktą medžiagą, teismas nustatė, kad nėra pakankamai objektyvių duomenų, patvirtinančių pažeidimo padarymą. Be to, byloje nebuvo duomenų apie turto vertę, teisme nepaaiškėjo, kam lentelė priklausė.

„Iš esmės teismas nepaneigė, kad Eišiškėse, Vytauto gatvėje, iš tiesų buvo dvikalbės lentelės – lietuvių ir lenkų kalbomis. Tai prieštarauja galiojančiai tvarkai, pagal įsisenėjusius kitų teismų sprendimus šios lentelės turėjo būti nukabintos, tačiau tai nereiškia, kad kiekvienas asmuo gali savarankiškai jas kabinti ar nuimti“, - DELFI sakė teismo atstovas spaudai Julius Kuodis.

Pasak J. Kuodžio, M. Malūkas, neturėdamas pagrindo ar įgaliojimo, savavališkai nuėmė lentelę nuo namo.

M.Malūkas teismo nutarimą ketina skųsti

Pats M. Malūkas DELFI sakė su tokiu sprendimu nesutinkantis ir jį ketina skųsti aukštesnės instancijos teismui. M. Malūkas stebisi, kad byloje nukentėjusiuoju pripažinta Šalčininkų rajono savivaldybė, tačiau nei administracinio teisės pažeidimo protokole, nei trijuose teismo posėdžiuose nukentėjusysis esą nebuvo nurodytas.

„Jeigu nukentėjusysis atsirado, jis turi pateikti ir įrodymą, kad turtas priklauso jam. Jokių įrodymų, patvirtinančių, kad lentelė kažkam priklausė, pateikta nebuvo“, - dėstė realybės šou dalyvis.

Jis atkreipė dėmesį, kad teisėja iki paskutinio teismo posėdžio nebuvo išsprendusi dar vasarį advokato pateikto prašymo administracinio teisės pažeidimo bylą grąžinti tirti policijai.

„Teisėja ėmėsi visiškai nepagrįstų veiksmų mano atžvilgiu ir teisminio nagrinėjimo metu rinko ir tyrė naujus įrodymus, kad papildytų administracinio teisės pažeidimo protokolą ir taip iš esmės suformuluotų man naują kaltinimą – pritemptų mano veiksmus iki administracinio teisės pažeidimo. Teismas turi analizuoti, bet ne nagrinėti bylą ir rinkti medžiagą. Dėl to, manau, teismas buvo šališkas nuo pirmojo posėdžio“, - kalbėjo M. Malūkas.

DELFI primena, kad skandalas dėl namo lentelės Eišiškėse kilo birželį, kai LNK realybės šou „Myliu Lietuvą“ dalyviai nukabino lentelę su lenkišku gatvės pavadinimu. Galiausiai LNK televizija dėl incidento, kuris papiktino Lenkijos žiniasklaidą bei realybės šou remiančias lenkų kompanijas, viešai atsiprašė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.