aA
Vieno JAV profesoriaus meninės fotografijos, kuriose jis įsiamžino nuogas ir su studentais bei studentėmis, universiteto aplinkoje sukėlė nemažai klausimų dėl etikos.
Danny Guthrie, detnews.com nuotr.
Danny Guthrie, detnews.com nuotr.

Mičigano valstijos universiteto profesoriaus adjunkto Danny Guthrie darbai yra gerai žinomi universiteto pareigūnams, kurie šį klausimą jau aptarinėjo, trečiadienį pranešė "The Detroit News". Laikraščio interneto svetainėje skelbiama nuotrauka, kurioje iki pusės nuogas D.Guthrie glaudžiasi prie kažkieno sulenktos nuogos kojos.

Kai kuriose nuotraukose 65 metų profesorius matomas nuoga krūtine, o kitose jis įsiamžino apsirengęs. Jis pozavo su studentais ir studentėmis, absolventais ir kolegomis, dažnai - juos liesdamas.

Elektroniniame laiške "The Detroit News" D.Guthrie atsisako duoti interviu ir rašo: "Nėra palankaus klimato būti aštriam seksualumo sferoje".

Universitetas nustatė, kad galioja atitinkamos taisyklės, kad studentai nejaustų spaudimo dalyvauti, sakoma universiteto atstovės Heather Swain pareiškime. Pasak jos, D.Guthrie neverbuoja studentų, šiuo metu lankančių jo paskaitas, pozuoti nuotraukoms, o tie, kurie sutiko dalyvauti, yra savanoriai. Atstovė pridūrė, kad dalyviai patys nustato savo dalyvavimo mastą ir duoda pritarimą galutinėms fotografijoms.

Trečiadienį atsiųstame elektroniniame laiške atstovė pažymi, kad universitetas dalyvių skundų nėra gavęs.

"Nors mes suprantame profesoriaus Guthrie meno šoko reikšmę, tai nėra seksualinis priekabiavimas ir nepažeidžia universiteto politikos. Tai, ar studentai, kaip suaugę žmonės, renkasi jam pozuoti, nėra toks dalykas, kurį universitetas gali ar turėtų kontroliuoti", - sakė ji.

Laura Merrihew, kurios duktė studijuoja Mičigano valstijos universitete, kreipėsi į universiteto pareigūnus su prašymu sustabdyti D.Guthrie. Tokį prašymą ji pateikė po to, kai vienas giminaitis parodė jai vieno studento parašytą skiltį apie D.Guthrie darbus.

"Šis vyras peržengė studentų ir profesoriaus santykių ribas, - sakė L.Merrihew. - Jo nuotraukos yra seksualiai motyvuotos ir naudojasi studentais. Yra kelios (nuotraukos) su visiškai nuogomis merginomis, kurias jis laiko ir liečia. (Neišeina) manyti, kad jis dalyvauja ir negalvoja: "Kaip man pasisekė, kad galiu tai daryti ir išlipti sausas iš balos".

Tačiau yra ir D.Guthrie fotografijų gynėjų. Dėstytojo padėjėjas Henry Brimmeris sakė, jog tie, kurie kelia klausimus, nesupranta, kad D.Guthrie yra rimtas menininkas.

"Jo darbai puikūs, gražūs, gerai atlikti, yra reikšmingi", - sakė H.Brimmeris.

Buvęs dėstytojo padėjėjas Michaelas Hersrudas sakė, jog pats nusprendė pozuoti su viena fakulteto darbuotoja. Savo elektroniniame laiške jis rašo, kad D.Guthrie darbai meta iššūkį meno ir žiniasklaidos suvokimui.

"Iki fotografijos (atsiradimo) nuogos figūros piešimas ne visuomet buvo laikomas "menu", bet laikui bėgant mes priėmėme šiuos aktus kaip meno kūrinius", - pridūrė M.Hersrudas.