aA
Baltarusijos teismas ketvirtadienį dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius itin stambiu mastu žinomam žmogaus teisių gynėjui Alesiui Beliackiui, kuris dalyvavo protestuose prieš prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą, skyrė ketverių su puse metų kalėjimo bausmę su turto konfiskavimu.
Alesis Beliackis
Alesis Beliackis
© AP/Scanpix

Kaip praneša "Interfax" korespondentas iš teismo salės, teisių gynėjas bausmę atliks sustiprinto režimo kolonijoje.

Minsko teismas taip pat konfiskavo visą uždraustos organizacijos "Vesna" ("Pavasaris") lyderio A.Beliackio turtą.

Esantieji teismo salėje sutiko nuosprendį šūksniais "Gėda!", "Tegyvuoja "Vesna"!", o išeinantį prokurorą palydėjo pasipiktinamais plojimais.

Kaip jau pranešta, valstybės kaltintojas Valerijus Saikovskis trečiadienį paprašė teismą skirti A.Beliackiui penkerius metus laisvės atėmimo sustiprinto režimo kolonijoje su turto konfiskavimu, neatimant teisės užsiimti kokia nors veikla.

Teismo procese dalyvavo Europos Sąjungos (ES) ir JAV diplomatai.

Kaltinimus vadina nepagrįstais

A.Beliackio advokatas Dmitrijus Lojevskis jo ginamajam pateiktus kaltinimus vadino neteisėtais ir nepagrįstais.

Dingstis A.Beliackio baudžiamajam persekiojimui buvo informacija apie jo sąskaitas užsienio bankuose, kurią Baltarusijos valdžiai pateikė Lietuvos teisingumo ministerija ir Lenkijos generalinė prokuratūra.

Pagal šiuos duomenis, 2007-2010 metais į A.Beliackio sąskaitas, atidarytas šiose šalyse, pervesta 567,7 tūkst. eurų pajamų, už kurias teisių gynėjas nesumokėjo pajamų mokesčio.

Todėl, kaltintojo vertinimu, A.Beleckis padarė valstybei 352,27 mln. Baltarusijos rublių žalą, tai yra žalą itin stambiu mastu.

Prokuroras paprašė teismą atsižvelgti į tai, kad pakanka pateiktų teisme įrodymų, ir patraukti A.Beliackį atsakomybėn pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 246-ojo straipsnio 2-ąją dalį. Pagal šį straipsnį, kaltinamajam gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų ir turto konfiskavimas.

Duomenis perdavė Lietuva

Lietuva ir Lenkija atsiprašė A.Beliackio artimųjų, kad perdavė duomenis Minskui apie jo bankines sąskaitas. Abi šalys teigė, kad Minskas piktnaudžiavo teisinės pagalbos sutartimi, o jos nežinojo, kad prašoma duomenų apie žmogaus teisių gynėją.

Baltarusijos opozicija sako, kad A.Beliackio persekiojimas yra politiškai motyvuotas ir atspindi autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos pastangas susidoroti su opozicija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.