aA
Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkto pareigūnams užvakar pasirodė įtartinas reisu į Londoną susiruošusio skristi vyro pateiktas Ispanijos piliečio pasas.
Oro uostas
© ELTA
Visas paso blankas buvo suklastotas, viršeliai neatitiko Ispanijos paso standartų, asmens duomenų lape nuotrauka yra perklijuota.

Sulaikytasis prisistatė 21 metų Libano piliečiu ir aiškino, kad į Lietuvą iš Čekijos atvyko su savo pasu ir Lietuvos viza. Vyriškis uždarytas į Vilniaus areštinę.

Šiemet pasieniečiai sulaikė 224 asmenis, kurie vykdami per Lietuvos sieną pateikė suklastotus arba svetimus kelionės dokumentus. Pernai per tą patį laikotarpį buvo užfiksuoti 168 tokie atvejai.

Tai, kad daugėja su suklastotais dokumentais vykusių asmenų sulaikymų, pasieniečiai sieja su šiais metais visuose Lietuvos pasienio kontrolės punktuose įdiegta informacine sistema.

Daugiausia tokių asmenų sulaiko pasienyje su Lenkija ir šalies oro uostuose, ypač Vilniaus, dirbantys pasieniečiai. Pasienyje su Lenkija šiemet sulaikyti 94, o Vilniaus oro uoste - 75 su suklastotais dokumentais vykę asmenys.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės štabo viršininkas Gintautas Zinkevičius vakar "Lietuvos rytui" sakė, kad tarp oro uoste sulaikomų asmenų, bandančių skristi su suklastotais dokumentais, tik labai nedidelę dalį sudaro žmonės iš tų šalių, kurios pastaruoju metu yra įvardytos kaip teroristų globėjos: "Daugiausia sulaikoma lietuvių arba Nepriklausomų Valstybių Sandraugos piliečių".

Tuo tarpu, pavyzdžiui, Afganistano piliečiai, kaip nelegalūs migrantai, dažniausiai grupėmis sulaikomi arti Lietuvos valstybės sienos.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos referentų grupės vyriausiasis referentas Giedrius Mišutis išvardijo šalis, kurių piliečiai Lietuvos tarnybų šiemet buvo sulaikyti su suklastotais pasais.

Tai - Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gana, Ispanija, Latvija, Moldova, Rusija, Tadžikistanas, Ukraina. Sulaikytiesiems keliamos baudžiamosios bylos ir jie paprastai areštinėse sulaukia teismo.

Tačiau tarp šiemet sulaikytų klastotojų yra 18 asmenų, kurie priskirti "nežinomos pilietybės" kategorijai. Jie keliauja į Užsieniečių registravimo centrą Pabradėje, kurio pareigūnai diplomatiniais kanalais ilgai aiškinasi šių asmenų pilietybės reikalus.

"Lietuvos rytas"