aA
Vakar Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą, dalinai patenkino antstolės pareiškimą ir skyrė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorei Liucinai Kotlovskai 500 litų baudą už įsiteisėjusio Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo nevykdymą.
Vilniaus r. sav. administracijos direktorei dėl gatvių pavadinimų - 500 Lt bauda
Lietuviškos - Lenkiškos gatvių pavadinimų lentelės
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Ši bauda turi būti sumokėta Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje naudai, informuoja teismas.

Š.m. liepos 7 dieną įsiteisėjusiu Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimu Vilniaus rajono savivaldybės administracija buvo įpareigota pakeisti gatvių pavadinimų lenteles Vilniaus rajono savivaldybėje į tokias, kuriose pavadinimai būtų nurodyti valstybine (lietuvių) kalba.

Antstolė pareiškime teismui nurodė, kad š.m. rugpjūčio 26 dieną pasirašytinai įteikė reikalavimą Vilniaus rajono savivaldybės administracijai nedelsiant įvykdyti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą ir apie įvykdymą informuoti antstolį, tačiau administracijos direktorė jokios informacijos apie sprendimo įvykdymą ar jo neįvykdymo priežastis nepateikė.

Per 20 dienų negavus Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorės pranešimo apie teismo sprendimo įvykdymą ar neįvykdymo priežastis, patikrintas teismo sprendimo įvykdymas atsitiktine tvarka pasirinkus Vilniaus rajone esančius miestelius. Antstolei nuvykus į Maišiagalą nustatyta, kad Vilniaus ir Naujosios gatvių pavadinimų lentelės yra nurodomos ir ne valstybine (ne lietuvių) kalba, o nuvykus į Sudervę nustatyta, kad Vilniaus ir Kernavės gatvių pavadinimų lentelės taip pat yra nurodomos ir ne valstybine (ne lietuvių) kalba. Antstolė nurodo, kad yra akivaizdu, jog teismo sprendimas nėra įvykdytas, o kadangi joks pranešimas apie teismo sprendimo vykdymo aplinkybes negautas, darytina išvada, jog ir kituose Vilniaus rajono miesteliuose sprendime nurodytos gatvių lentelės nėra pakeistos į lenteles, kuriose gatvių pavadinimai būtų nurodyti valstybine (lietuvių) kalba.

Vilniaus rajono savivaldybės administracija teismo prašė antstolės pareiškimą atmesti. Administracijos atstovai nurodė, kad teismo sprendimas pagal galimybes įvykdytas. Savivaldybės administracijos darbuotojai, seniūnijų darbuotojai vietoje kalbėjo su namų šeimininkais, kurie ant savo namų pakabino lenteles, kuriose greta lietuvių kalbos buvo ir gatvių pavadinimų vertimai. Dauguma gyventojų geranoriškai sutiko pakeisti gatvių pavadinimų lenteles ir tai buvo padaryta. Tačiau dalis namų savininkų kategoriškai atsisakė keisti gatvių pavadinimų lenteles, reikalavo palikti jų namų valdas. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos darbuotojai negali be namo ir žemės savininko ar teismo leidimo net įeiti į privačių valdų teritoriją ar namą.

Teismo nuomone, surinkti įrodymai ir faktinės aplinkybės įrodo, kad teismo sprendimas nustatytu terminu nėra tinkamai įvykdytas. Teismo vertinimu, dėl to yra Vilniaus rajono savivaldybės administracijos kaltė, nes ji aktyviai nesiėmė reikiamų vykdymo veiksmų, nebendradarbiavo su antstoliu, nenurodė antstoliui apie kliūtis sprendimui įvykdyti, todėl turi būti skirta bauda.

„Pažymėtina, kad gatvių pavadinimų lentelių keitimas yra savivaldybės administracijos funkcija. Esant tokiems atvejams, kai namų valdų savininkai nesutinka sudaryti sąlygų pakeisti lenteles, skolininkė (Vilniaus rajono savivaldybės administracija) privalėjo kreiptis į antstolę, konkrečiai nurodyti namus, kurių savininkai nesudaro sąlygų įvykdyti teismo sprendimą. Tokiu atveju teismo sprendimo įvykdymą galėtų padėti užtikrinti antstolis Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka, t. y. nevykdantys antstolio reikalavimų asmenys galėtų būti patraukti atsakomybėn, jiems skirtos baudos, taip pat antstolis turėtų įgaliojimus kliūtims pašalinti kviesti policiją. Kaip minėta, nagrinėjamu atveju skolininkė dėl kliūčių įvykdyti teismo sprendimą į antstolę nesikreipė“, - rašoma teismo nutartyje.

Ši nutartis per 7 dienas gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.