aA
Daugeliui girdėta žymioji Ostapo Benderio frazė: „Paradui vadovausiu aš!“.
V.Urbonavičius. Paradui vadovausiu aš!, arba Zuoko snoriada
Vidas Urbonavičius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Taip ir mūsų didysis kombinatorius, pamiršęs, kad ne jis vadovauja Lietuvos bankui ar Finansų ministerijai, manieringai permeta per petį savo languotą šalikėlį ir pareiškia – „nemokėsiu“. Gudria veido išraiška apsiginklavęs dėsto „neišmanėliams“ ekonomikos pagrindus, jog visi (visa Lietuva) privalo mokėti į Vilniaus (didžiojo kombinatoriaus miesto) biudžetą, nes jis visiškai nustekentas nedorėlių (atrodo, ir nebuvo dviejų mero Ostapo Benderio kadencijų, ir gigantiško pinigų užkasimo į žemę, granito trinkelių ir į „Draugystės“ sklypą). Mokėkite, o tada ir jis galbūt grąžins skolas. Visa tai vyksta ne kokioje nors „Ragų ir nagų“ kontoroje, o spindinčiame dangoraižyje, pavadinimu Vilniaus miesto savivaldybė.

Didysis kombinatorius, tegu ir pavėlavęs į nuvažiavusį traukinį, nosies nenuleidžia. Drąsiai žvelgia į šviesią Vasiukų (Vilniaus) ateitį ir nesiliauja garsiai svajoti. O svajose – ir sala kažkur Viduržemio jūros vidury, ir nuomotas tankas neįtikusiems traiškyti, ir Šnobelio premija. Mūsiškis herojus taip pat kaip ir Ostapas Benderis kenčia... Myli ir kenčia. Myli pinigus ir kenčia nuo jų trūkumo. Kaip žinome, audringai mero fantazijai pasireikšti trūksta finansinės erdvės. Juk iš skylių biudžete, nei milijardinio Giugenheimo ant Neries kranto nepatupdysi, nei nuosavos oro kompanijos neįsteigsi. Ir galiausiai net „Rubikonui“ padėti nebus iš ko. Todėl pamatęs, jog banko „Snoras“ indėlininkus ištiko nelaimė, jis nedvejodamas metasi į įvykių sūkurį sušukdamas – „nemokėsiu“!

Ką tik iškeptas naujos partijos vedlys dar vakar drąsiai deklaravo, kad remsis atsakingu liberalizmu ir krikščioniškomis vertybėmis. Kitą dieną, atsukdamas nugarą toms vertybėms, pareiškia, kad „Snoro“ indėlininkams, iš kurių ir buvo paskolinti tie 120-130 milijonų litų Vilniaus miesto savivaldybei, pinigų negrąžins. Taigi per nepilną savaitę antras smūgis žmonėms, kurie turėjo viltį, jog sunkiu prakaitu uždirbtus pinigus pavyks greitai atgauti. Taigi didysis kombinatorius už banko indėlininkų pinigus ryžtasi naujojo Vilniaus (Vasiukų) projektui, tik neaišku ar tai avialinijas steigs ar tai Giugenheimo muziejų statys.

Dažnas indėlininkas ar įmonė, kol kas negalintys atgauti pinigų iš parklupusio banko, galės ilgesingai žvelgti į dešinįjį Neries krantą, kur dangoraižyje didysis kombinatorius kurs naujus planus, kaip iš kieno nors atimti, o gal pasiskolinti ir neatiduoti.

Nenustebkime ant Vilniaus savivaldybės durų išvydę tokio ar panašaus turinio informacinį skelbimą - „Gerbiami banko „Snoras“ indėlininkai, kam jums pinigai, jei jūs neturite fantazijos? Meras Ostapas Benderis“.

O gal tokia „benderiška“ bravūra norima uždengti kitą bręstantį skandalą dėl „rubikoninio“ Vilniaus mokyklų ir darželių šildymo?