aA
Seimo pirmininkė Irena Degutienė pritaria, kad ne tik juridiniai, bet ir fiziniai asmenys negalėtų remti partijų, o tam būtų skiriama pusė procento pajamų mokesčio, ir nemano, kad vakarykštis Seimo sprendimas pritarti šiam pasiūlymui yra susijęs su noru sužlugdyti Prezidentės siūlomų įstatymo pataisų priėmimą.
Irena Degutienė
Irena Degutienė
© DELFI / Audrius Solominas

"Nenorėčiau kalbėti apie sąmokslo teorijas. Ir anksčiau ne tik šitoj, bet ir anoj kadencijoj buvo kalbėta ir buvo tokių pasiūlymų, kad partijų negalėtų finansuoti ne tik juridiniai, bet ir fiziniai asmenys", - trečiadienį "Žinių radijui" sakė Seimo Pirmininkė.

Pasak Seimo vadovės, didžiausia po šių pataisų iškylanti problema - kaip turėtų būti finansuojami save išsikeliantys asmenys. I. Degutienės teigimu, jie taip pat galėtų būti remiami iš biudžeto, tik turi būti nustatyta aiški tvarka: kiek pinigų jie gautų iš biudžeto, ar ta suma būtų fiksuota, ar jie galėtų prisidėti savo lėšomis.

I. Degutienė teigė nemananti, kad tai sudarytų save išsikeliantiems asmenims galimybę užsidirbti, nes, anot Seimo Pirmininkės, ir dabar toks asmuo, eidamas į rinkimus, turi įnešti tam tikrą užstatą, kuris grąžinamas, tik jei jis išrenkamas. Panaši sistema turėtų galioti ir finansavimo iš biudžeto atveju, mano Seimo Pirmininkė.

I. Degutienė pabrėžė, kad, jei partijos būtų remiamos tik iš biudžeto, padidėtų finansavimą kontroliuojančių institucijų vaidmuo, ir jos turėtų dirbti atsakingiau.

"Ir Vyriausiosios rinkimų komisijos, ir Mokesčių inspekcijos veikla šiandien yra per silpna arba nepakankama. Jos turėtų žymiai labiau, žymiai rimčiau kontroliuoti, ar tinkamai bus naudojami iš biudžeto skiriami pinigai ir ar partijos arba atskiri politikai nenaudos "šešėlinių" pinigų, turės būti principingos šiuo atžvilgiu", - tvirtino Seimo Pirmininkė.

Antradienį Seimas, svarstydamas prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pakeitimo pataisas, pritarė socialdemokratų Valerijaus Simuliko ir Edvardo Žakario parengtai įstatymo pataisai ne tik juridiniams asmenims, bet ir fiziniams asmenims uždrausti finansuoti partijas.

Šios pataisos priėmimas prieštarauja šalies vadovės teikiamoms pataisoms, draudžiančioms juridiniams asmenims finansuoti partijas, dėl to įstatymo svarstyme nuspręsta padaryti pertrauką.

Pasak Audito komiteto pirmininkės Loretos Graužinienės, šios pataisos keičia viso projekto esmę, vadovaujantis Seimo statutu, buvo priimtas sprendimas grąžinti projektą pagrindiniam - Audito komitetui iš naujo svarstyti.

Po įstatymo pataisos priėmimo pasigirdo kalbų, kad tyčia siekiama sužlugdyti Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.