aA
Kryžių kalno koplyčia turi būti įrašyta į kultūros paveldo vertybių registrą, nusprendė antradienį posėdžiavusi Kultūros paveldo departamento vertinimo taryba.
Kryžių kalnas
© D.Tunkūno nuotr.

Pasak Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininko Romo Pakalnio, toks komisijos narių sprendimas priimtas balsų dauguma. Pagrindinis svertas, nulėmęs, kad koplyčia būtų išsaugota - istorinė statinio vertė, atsižvelgta ir į žmonių nuomonę, praneša Lietuvos radijas.

Diskusijos dėl koplyčios kilo, kai Šiaulių rajono savivaldybė susiruošė ją nugriauti. Vyriausybė šiam tikslui skyrė 15 tūkst. litų.

Tačiau tikintieji surinko 2 tūkst. parašų, kad koplytėlė, kurioje 1993 metais šv. Mišias aukojo palaimintuoju paskelbtas popiežius Jonas Paulius II, būtų išsaugota ir taip įamžintas šios istorinės asmenybės apsilankymas Kryžių kalne. Tikinčiuosius palaikė ir koplyčios autorius - architektas Algimantas Jukna.

Dėl koplyčios išsaugojimo buvo kreiptasi į aukščiausius šalies vadovus bei Kultūros vertybių apsaugos departamentą. Nuspręsta, kad lemiamą žodį turi tarti paveldosaugininkai, kurie prieš savaitę apsilankė Kryžių kalne ir apžiūrėjo koplyčią.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai priėmus sprendimą išsaugoti koplyčią, ji į Nekilnojamojo kultūros paveldo objektų sąrašą turėtų būti įtraukta po poros savaičių - tiek laiko prireiks reikiamiems dokumentams parengti. Kai tai bus padaryta, turės prasidėti koplyčios remonto darbai.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Lukšas sako, kad dabar savivaldybės taryboje reikės patikslinti detalųjį Kryžių kalno planą ir parengti techninį koplyčios projektą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.