aA
Norvegijos kariuomenės vadovybė Osle buvo priversta pateikti oficialų atsiprašymą, kai kariškė pareiškė, jog dalinio vadas ją vertė išsirengti nuogai ir maudytis lediniame ežere kartu su 30 vyrų karių, praneša newsinenglish.no.
Norvegės su kariškių uniformomis
© Scanpix

„Tai visiškai nepriimtina“, – Norvegijos nacionaliniam transliuotojui NRK sakė gynybos vado Haraldo Sunde atstovas, leitenantas pulkininkas Bentas Ivanas Myhre. Jis pridūrė, kad incidentas ypač nemalonus, atsižvelgiant į tai, kad kariuomenė deda daug pastangų ir investuoja nemažai lėšų, siekdama pritraukti kuo daugiau kareivių ir karininkių moterų.

23 m. Alice Asplund minėtą išbandymą patyrė rugsėjo mėn., per karinius mokymus netoli Budu miesto. Incidentas, apie kurį visų pirma parašė laikraštis „Avisa Nordland“, tikrai privers susimąstyti moteris, kurios svarstė galimybę stoti į karinę tarnybą.

A. Asplund per NRK vakarinę žinių laidą papasakojo, kad po visą dieną trukusių pratybų jai ir jos kolegoms vyrams buvo liepta susirinkti prie ežero, kur jiems buvo įsakyta nusirengti visus drabužius ir maudytis lediniame ežero vandenyje.

A. Asplund papasakojo, jog daugelis tikėjosi į vandenį lysti su apatiniais drabužiais, tačiau visiems, taip pat ir jai buvo griežtai liepta nusirengti visus drabužius. Dalinyje buvo trys moterys, tačiau viena iš jų sirgo ir buvo atleista nuo maudymosi pratybų.

Kita moteris pakluso įsakymui, o A. Asplund ėmė protestuoti.

„Paklausiau, ar galiu maudytis su liemenėle ir kelnaitėmis, tačiau karininkas (kuris nebuvo įvardytas) pasakė: „Ne, visi turi būti nuogi“, – papasakojo A. Asplund NRK. – Tada paklausiau, ar galiu maudytis kitoje ežero vietoje, toliau nuo vyrų. Ir į šį klausymą gavau neigiamą atsakymą. Leitenantas pareiškė, kad visiems taikomos vienodos taisyklės.“

Galiausiai ji buvo priversta paklusti įsakymui. „Man pasidarė bloga, o po to turėjau didelių problemų su vyrais kareiviais, – papasakojo ji „Avisa Nordland“. – Negalėjau patikėti, kad visa tai vyksta Norvegijos kariuomenėje 2011 m. – vėliau sakė ji NRK. – Tai tikra kaubojų kultūra.“

Ją guodė tik tai, kad vyrai taip pat nenorėjo maudytis nuogi ežere. O dabar, kai incidentą plačiai aprašė nacionalinė spauda, minėtajam leitenantui gresia disciplinuojantys veiksmai.

„Nė vienas iš mūsų karių nebebus verčiamas maudytis nuogas kitų akivaizdoje, – NRK pasakė Bentas Ivanas Myhre. – Šiuo atveju padėtis gerokai pranoko karines normas. Atsiprašome už tai.“

Atsakingam leitenantui gali grėsti įvairios bausmės – nuo žodinio papeikimo iki 20-ies dienų karinio arešto.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.