aA
Lietuvoje bus kuriamas Sovietų Sąjungą „blogio imperija“ pavadinusio JAV prezidento Ronaldo Reagano vardo centras. Centras bus kuriamas padedant amerikietiškajam R. Reagano fondui, tačiau didžiausi jo iniciatoriai – idėjiniai respublikonų šalininkai Lietuvoje – konservatoriai.
Ronaldo Reagano paminklas
Ronaldo Reagano paminklas
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Kaip DELFI pasakojo užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, idėja steigti R. Reagano analitinį centrą Vilniuje kilo jam lankantis Vokietijoje velionio amerikiečių diplomato Richardo Holbrooko įkurtuose „Amerikos namuose“. Maža to, R. Reaganas, kuris buvo respublikonas, savo idėjomis yra artimas konservatoriams, mūsų šalyje jis vertinamas ir dėl savo kovos prieš komunizmą.

„Du dalykai, kuriuos jis padarė ir kurie pakeitė pasaulį: pirma, suteikė Šaltojo karo išsekintam pasauliui optimizmo, ryžto nepasiduoti ir laimėti, antra, daiktus jis vadino tikraisiais vardais, kas dabar yra reta šiandienos politiniame pasaulyje“, - apie JAV prezidento indėlį sakė ministras.

„Aš pats konservatorius, R. Reaganas buvo respublikonas-konservatorius, taigi turėti tokį centrą, kuris bandytų atsakyti į labai konkrečius šiandienos klausimus mūsų regione, manau, yra svarbu“, - pridūrė A.Ažubalis.

Jo teigimu, centro globėjais tikriausiai taps Tarptautinis respublikonų institutas, R. Reagano fondas, galbūt kitos JAV institucijos, veikiančios Lietuvoje.

Seimo pirmininkės Irenos Degutienės patarėjas užsienio politikos klausimais Laurynas Kasčiūnas teigia, kad centro steigimas yra susijęs su tokia nuostata, kad kuo daugiau Amerikos Europoje, tuo Lietuva saugesnė. Tokia institucija turėtų plėtoti amerikietiškas konservatyvias politines vertybes mūsų šalyje, mat Lietuva, kaip visi sutaria, yra įsikūrusi tarp dviejų geopolitinių erdvių: besiintegruojančių rytų bei Europos Sąjungos ar NATO.

Pasak L. Kasčiūno, R. Reagano centro veikimas Vilniuje sustiprintų JAV filosofinės ir geopolitinės minties matomumą regione, o R. Reagano vardas tam labai tikęs, mat šis JAV prezidentas laikomas prisidėjęs prie SSRS žlugimo ir Šaltojo karo pabaigos.

Memorandumas dėl R. Reagano vardo centro steigimo Vilniuje su R. Reagano fondu bus pasirašytas penktadienį. Centras kuriamas minint 100-ąsias prezidento gimimo metines, panašūs centrai steigiami ir kitose rytų Europos valstybėse.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.