aA
Suklastojęs savo kolegų parašus ir taip nusikaltėliams vartus į laisvę atvėręs dabar jau buvęs Kauno apygardos teismo teisėjas Arvydas Stankus prisipažįsta padaręs nusikaltimus, tačiau negali paaiškinti, kodėl taip pasielgė. „Nenoriu neigti tų faktų ir prisipažįstu“, – sakė A. Stankus, neigęs, kad už kalinių paleidimą galėjo gauti pinigų.
Arvydas Stankus
Arvydas Stankus
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Buvęs Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas pirmadienį stojo prieš savo kolegas Vilniaus apygardos teisme. Šiuo metu Tarptautiniame studijų ir mokslo institute dėstytoju dirbantis A. Stankus savo kaltę pripažino, tačiau nepanoro, kad apie jo padarytų nusikaltimų motyvus žinotų visuomenė – kaltinamuoju tapęs buvęs Temidės tarnas paprašė jo bylą nagrinėti neviešame posėdyje.

Kovo pabaigoje prezidentės dekretu iš teisėjo pareigų atleistas teisininkas aiškino, kad serga nepagydoma liga ir nenori, kad apie ją sužinotų artimieji. Pasak jo, vien žinia apie jo padarytus nusikaltimus artimiesiems sukėlė tikrą šoką. Tiesa, šio prašymo trijų teisėjų kolegija nepatenkino – esą bus neviešos tik tos teismo posėdžio dalys, kuriose bus kalbama apie kaltinamojo sveikatos būklę.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius pagarsino, kad A. Stankus kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, tikrų dokumentų suklastojimu, netikro dokumento pagaminimu ir neteisėtu dokumentų sunaikinimu.

Buvęs teisėjas: žinau, kad gyvenime padariau didžiausią klaidą

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad teisėjas suklastojo penkias teismo nutartis, kuriomis į laisvę lygtinai buvo paleisti penki nuteistieji iš Kybartų ir Pravieniškių pataisos namų. Pasak prokuroro, A. Stankus suklastojo kolegų Kęstučio Dargužio ir Reginos Cemnolonskienės parašus, jo priimtos nutartys, kuriomis nuteistieji buvo paleisti į laisvę lygtinai, buvo galutinės ir neskundžiamos.

Nustatyta, kad trijose bylose priimtas nutartis teisėjas suplėšė ir išmetė į šiukšlių dėžę, o vėliau jas perrašė, nurodymas visai kitokį sprendimą.

Pirmadienį teisme apklaustas A. Stankus aiškino, kad teismo nutartyse kolegų parašus suklastojo tik dėl didelio darbo krūvio.

„Motyvai – skubėjimas, nesuspėjimas ir šeiminės aplinkybės, - sakė jis. – Šitaip stengiausi, dirbau... Žinau, kad padariau gyvenime didžiausią klaidą, praradau visas socialines garantijas, pensiją...“.

A. Stankus aiškino, kad neturėjo išankstinio sumanymo klastoti teismo nutartis, tačiau paskutinę minutę buvo priverstas pasirašyti už kolegas, nes jų tiesiog nerado darbo vietose. „Galvojau, kad būtina paskelbti, negalima atidėti posėdžio“, - sakė kaltinamasis, pažymėjęs, jog nuteistieji, kuriuos jis paleido į laisvę, formaliai atitiko įstatyme taikomus reikalavimus dėl lygtinio paleidimo.

Iš penkių A. Stankaus paleistų nuteistųjų net keturi buvo nuteisti už narkotikų kontrabandą užsienyje. Buvęs teisėjas tikino, kad tai – viso labo tik sutapimas.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad už kalinių paleidimą į laisvę A. Stankus būtų gavęs pinigų. Paklaustas, ką reikėtų pasakyti visuomenei, kuri netiki tokiais teiginiais, A. Stankus tepasakė: „Tegul netiki...“.

Nusikaltimai pribloškė visus teisėjus

A. Stankaus padaryti nusikaltimai paaiškėjo, kai apie juos tuometį teismo pirmininką Albertą Milinį informavo teisėjo kolegos K. Dargužis ir R. Cemnolonskienė.

„Tai, kas buvo nustatyta, leidžia teigti, kad teismų sistemoje įvyko neeilinis įvykis“, – yra sakęs Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Paklaustas, ar patyręs teisėjas negalėjo taip pasielgti ne „už ačiū“, G. Kryževičius sakė: „Aš manau, kad ne iš geros širdies. Net būtų keista, jeigu būtų kitaip“.

A. Stankaus į laisvę neteisėtai paleisti kaliniai vėliau buvo sugrąžinti atgal į įkalinimo įstaigas.

59 metų A. Stankus Kauno apygardos teisme dirbo nuo 2007-ųjų rugsėjo. Nuo 1993-iųjų lapkričio jis dirbo Kauno miesto apylinkės teisme.

Teisininko karjerą jis pradėjo 1975 m., kai Vilniaus universitete įgijo teisininko specialybę ir Kauno prokuratūroje dirbo tardytoju. Vėliau jis yra dirbęs vyr. juriskonsultu, prokuroro padėjėju bei prokuroru.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.