aA
Vokietijos sprendimas apmokestinti pensijas, kurias gauna belgai, Antrojo pasaulinio karo metais priverstinai dirbę nacių režimui, sukėlė buvusių „vergų“ ir jų artimųjų pasipiktinimą, praneša „The Telegraph“.
Nacių režimas
© Shutterstock nuotr.

Praėjusią savaitę išgyvenusieji darbininkai ir jų našlės gavo Vokietijos Brandenburgo valstijos mokesčių institucijų reikalavimą sumokėti šimtus eurų.

„Man tai sukėlė finansinių sunkumų ir užgavo emociškai“, – leidiniui „Gazet Van Antwerpen“ pasakė 84 m. Simone De Vos, priverstinio darbininko našlė.

„Mano velionis vyras kelis dešimtmečius po karo kentė panikos priepuolius. Mane šokiruoja, kad vokiečiai dabar nori susigrąžinti pinigus.“

Belgijos žiniasklaida praneša, kad pernai Vokietijos vadovybė išleido įstatymą, kad pensijos, kurias gauna buvę priverstiniai nacių režimo darbininkai, turi būti apmokestintos 17 proc. tarifu.

Įvestas mokestis taikomas atgaline data nuo 2005 m., o tai reiškia, kad asmenims, kurie išgyveno nacių režimą ir kuriems Vokietija kaip kompensaciją skyrė pensijas, bei jų našlėms teks grąžinti Vokietijai nemažas sumas.

Belgijos pensijų departamento atstovas skundams tirti Tony Vandersteenas patvirtino, kad į departamentą kreipėsi dešimtys buvusių priverstinių darbininkų ir jų našlių.

Jis pranešė pensininkams, kad jis pats mažai kuo gali padėti ir patarė jiems kreiptis į Vokietijos vadovybę.

1942 m. pabaigoje naciai, siekdami palaikyti Vokietijos pramonę, pradėjo vykdyti priverstinio darbo programą okupuotose šalyse. Milijonai žmonių, įskaitant 200 tūkst. belgų, buvo verčiami dirbti Vokietijoje vergovės sąlygomis.

Kol kas nėra žinoma, ar pensijų mokestis bus taikomas buvusiems priverstiniams darbininkams iš Prancūzijos, Olandijos, Italijos, Lenkijos ir kitiems išgyvenusiems.

Belgijos senatorius Ahmedas Laaouejus pareikalavo, kad Belgijos finansų ministras Didier Reyndersas užregistruotų protestą prieš nepriimtiną Vokietijos reikalavimą.

„Ministras privalo nedelsdamas susisiekti su Vokietijos vadovybe. Aš taip pat norėčiau žinoti, ar Belgijos vyriausybė buvo iš anksto informuota apie šį sprendimą“, – pasakė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.