aA
Vilniaus antstolis Darius Bliznikas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, kai nuo teismo nuslėpė duomenis apie keletą turimų vykdomųjų dokumentų, ir taip nepagrįstai prisiteisė didesnį atlyginimą. Taip nustatė Vilniaus apygardos prokuratūra, antstolį apkaltinusi piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.
Teisiamas Vilniaus antstolis, neteisėtai pasididinęs vykdymo išlaidas
© Corbis/Scanpix

Valstybės tarnautojui prilyginamo 43 metų D. Blizniko baudžiamąją bylą pirmadienį atvertė Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėjas Vaclovas Karšulis. Tiesa, kol kas nesėkmingai – teismo salėje pasirodė tik valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras, kaltinamojo gynėjas bei trys liudytojai.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas antstolis teisme nepasirodė dėl nežinomų priežasčių, tiesa, taip ir liko neaišku, ar jis apskritai žinojo apie bylos nagrinėjimą. Jeigu žinojo ir tyčia neatvyko, valstybinis kaltintojas D. Bliznikui siūlė skirti baudą.

Kitas teismo posėdis antstolio byloje numatytas tik kitų metų vasario 6-ąją.

Ikiteisminio tyrimo metu Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad D. Bliznikas vykdė skolų išieškojimą iš vienos vilnietės bendrovės „Naujininkų būstas“ naudai. Dėl to jis buvo užvedęs net septynias bylas, kuriose įsiskolinimas sudarė beveik 3,5 tūkst. Lt.

Pagal Sprendimų vykdymo instrukcijas vykdant išieškojimą iš to paties skolininko pagal keletą vykdomųjų dokumentų antstolio atlyginimas yra nustatomas pagal visus išieškotinus ir realiai išieškotą sumą. Įtariama, kad D. Bliznikas šias taisykles pažeidė – trijose bylose kreipėsi į teismą ir paprašė priteisti vykdymo išlaidas atskirai. Taip antstolis, įtariama, neteisėtai įgijo teisę į 20 proc. didesnį atlyginimą – 123 Lt.

Be to, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad antstolis pasididino vykdymo išlaidas 266 Lt.

Teismui baudžiamąją bylą perdavę prokurorai teigia, kad D. Bliznikas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės naudos. Pasak prokurorų, jo veiksmai sumenkino antstolio, kaip valstybės įgalioto asmens, autoritetą, diskreditavo valstybės tarnautojo vardą, dėl to buvo padaryta didelės neturtinės žalos valstybės interesams.

Jeigu teismas pripažins D. Blizniko kaltę, jam gresia teisės dirbti antstolio darbą atėmimas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.