aA
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininko, valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo Stasio Šedbaro tvirtinimu, šis komitetas, svarstydamas prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlymą dėl draudimo verslo įmonėms finansuoti partijas, pareiškė nuomonę, kad tokį projektą priėmus reikėtų pakeisti galiojančią Seimo rinkimų tvarką, rašo "Vilniaus diena".
Uždraudus verslui remti partijas - siūlymas naikinti vienmandates
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Šiuo metu parlamentarai renkami dviem būdais - pusė Seimo narių renkama 71-oje vienmandatėje apygardoje, kita pusė, tai yra likę 70 parlamentarų, renkama vadinamuoju proporciniu būdu, tai yra balsuojant už partijų sudarytus kandidatų sąrašus.

TTK nuomone, jeigu pagal Prezidentės pasiūlymus būtų apkarpytas politinių partijų ir kampanijų finansavimas, tuomet reikėtų "įvertinti galimybę keisti esamą rinkimų tvarką", pavyzdžiui, Seimo rinkimuose pasirenkant vien tik proporcinę sistemą, taigi, paliekant tik kandidatų sąrašus ir atsisakant vienmandačių rinkimų apygardų.

S.Šedbaras atkreipė dėmesį, kad toks radikalus pasiūlymas dėl rinkimų sistemos pakeitimo galėtų būti svarstomas tuo atveju, jeigu būtų priimti valstybės vadovės pasiūlymai dėl draudimo verslui finansuoti partijas ir jie įsigaliotų jau nuo 2012 metų pradžios.

Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

"Tokiu atveju reikėtų ne tik gerokai padidinti partijų finansavimą iš biudžeto, bet ir pakeisti nemažai įvairių teisės aktų. Tarkime, reikėtų pagalvoti, kaip finansuoti iš biudžeto neparlamentines partijas, kurios pagal šiuo metu galiojančią tvarką negauna jokių dotacijų iš valstybės", - sakė S.Šedbaras.

Tuomet, anot TTK pirmininko, turėtų būti diskutuojama ir dėl Seimo rinkimų tvarkos pakeitimo.

"Komitetas mano, kad galėtų būti apsvarstyta galimybė Seimo rinkimuose palikti vien proporcinę rinkimų sistemą, kad nebūtų pasunkinta teisė rinkimuose kandidatuoti piliečiams, nesantiems partijų nariais ir nesusaistytiems jokiais ryšiais su partijomis", - teigė politikas. Anot jo, Seimo rinkimuose galėtų būti taikoma dabar renkant savivaldybes ar Europos Parlamento narius galiojanti tvarka - pasirenkama tik iš kandidatų sąrašų. Juos galėtų formuoti ir nepartiniai kandidatai ar visuomeninės organizacijos.

Paklaustas, ar Seime atsirastų pakankamas pritarimas tokiai idėjai, S.Šedbaras neatsakė tiesiai. Jis tik pabrėžė, kad norint keisti parlamento rinkimų tvarką nereikalingos pataisos Konstitucijoje, nes šią tvarką nustato Seimo rinkimų įstatymas. Be to, politikas pridūrė, kad nauja Seimo rinkimų tvarka galėtų įsigalioti nebūtinai jau 2012 metų, bet vėliau, pavyzdžiui, 2016 metias, renkant dar kitos kadencijos Lietuvos parlamentą.

Tačiau kiti Seimo politikai nemano, kad daugumai būtų priimtina idėja kardinaliai keisti parlamento rinkimų tvarką.

"Toks pasiūlymas bent kol kas nebūtų priimtinas nei daugumai politikų, nei visuomenei - ji vis dėlto pasisako labiau už vienmandatėse apygardose renkamus Seimo narius, o ne už kandidatų sąrašus", - pabrėžė opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius.

Jis sutiko, kad tik proporciniu būdu renkant Seimą rinkimai valstybės biudžetui kainuotų kur kas mažiau.

"Bet žmonės nori tiesiogiai išrinkti savo kandidatą, nori, kad jis visą kadenciją dirbtų su savo rinkėjais, išgirstų jų siūlymus ir prašymus. Būtent tuo ir buvo paremta 1992 metų priimta kompromisinė nuostata dėl to, kad pusė Seimo renkama vienmandatėse apygardose, o kita pusė - pagal kandidatų sąrašus", - kalbėjo socialdemokratas.

"Tai įdomi TTK pozicija. Bet manau, jog ji skirta tik tam, kad Seime būtų balsuojama prieš Prezidentės pateiktus pasiūlymus sugriežtinti partijų finansavimą", - sakė liberalcentristų vadovas Algis Čaplikas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.