aA
Pirmoji humanitarinės pagalbos vilkstinė, atvykusi į Afganistaną po teroristinių išpuolių Jungtinėse Valstijose, pirmadienį pasiekė šalies sostinę Kabulą, pranešė Jungtinių Tautų (JT) pareigūnai.
Šeši sunkvežimiai su 200 tonomis kviečių grūdų, sekmadienį kirtę Pakistano šiaurės vakaruose esantį Torchamo pasienio perėjos postą netoli Pešavaro, į Kabulą atvažiavo pirmadienį apie vidurdienį, agentūrai AFP pranešė JT Pasaulinės maisto programos (PMP) atstovas spaudai Khaledas Mansouras.

"Sunkvežimiai atvažiavo į Kabulą ir jų krovinys šiuo metu yra perkeliamas į sandėlius, - teigė jis. - Vilkstinę lydėję atstovai nepranešė apie jokias problemas kelyje, todėl mes būtinai svarstysime galimybę netrukus ten siųsti naujas vilkstines".

Kita aštuonių sunkvežimių vilkstinė su grūdų kroviniu šiuo metu yra pakeliui į Herato miestą Afganistano vakaruose. "Jie turėtų pasiekti Heratą per kelias artimiausias dienas", - užtikrino K.Mansouras.

Dviejų "bandomųjų" humanitarinės pagalbos vilkstinių kelionę atidžiai stebi JT, besibaiminančios dėl jų saugumo ir norėdamos įsitikinti, kad grūdai pateks tiems, kuriems jų iš tiesų reikia.

Po rugsėjo 11 dienos teroristinių atakų prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke ir Pentagoną Vašingtone Afganistane buvo uždaryti visi užsienio humanitarinės pagalbos organizacijų skyriai ir nutraukta jų veikla.

Pasienio perėjų uždarymas ir humanitarinės pagalbos programų nutraukimas Afganistane paskatino JT kreiptis į pasaulio valstybes dėl papildomos paramos šiai šaliai, kurioje, organizacijos vertinimu, humanitarinės pagalbos prireiks beveik 8 milijonams gyvenamąsias vietas palikusių afganų.

Kitas maisto siuntas JT ketina siųsti iš Tadžikistano ir Turkmėnijos į Šiaurės Afganistaną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.