aA
Seimo vadovai pastaruoju metu vis dažniau svarsto, kaip sutramdyti išlaidžius parlamentarus, jų padėjėjus bei parlamento valdininkus. Praėjusią savaitę buvo siūloma apriboti galimybes naudotis turima dauginimo aparatūra bei internetu. Taip pat žadama atnaujinti diskusiją ir dėl telefono pokalbių limito.
Computer
Imtis tokių priemonių Seimą verčia vis didėjančios kanceliarinės išlaidos. Seimo kasa sparčiai tuštėja ir dėl to, kad parlamento įranga dažnai naudojama net ne Seimo narių reikmėms.

Baiminamasi, kad likusių biudžeto lėšų Seimui gali nebeužtekti iki kitų metų pradžios. Seimas jau seniai sunaudojo ir pereikvojo užsienio komandiruotėms skirtus 1,1 mln. litų. Seimo narių užsienio kelionėms per 9 mėnesius buvo skirta 1,7 mln. litų.

"Daugiausia įtarimų dėl didėjančių kanceliarijos išlaidų krinta ant visuomeninių parlamentarų padėjėjų, dirbančių ne už algą, o iš idėjos", - teigė Seimo vicepirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius.

Leidimus nuolat įeiti į parlamento rūmus turinčių padėjėjų kiekvienas Seimo narys gali turėti tiek, kiek jam atrodo reikalinga. Kai kurie dabartiniai parlamentarai turi iki dešimties visuomeninių padėjėjų. Visi jie dienas ir naktis aktyviai leidžia Seime.

Pasak A.Skardžiaus, beveik neįmanoma sukontroliuoti, ar visuomeniniai padėjėjai visada pagrįstai naudojasi Seimo įranga bei parlamento tarnybų paslaugomis.

Seimo vicepirmininkas tvirtino, kad visuomeninių padėjėjų statusą turintys studentai į parlamentą užsuka norėdami nemokamai panaršyti po internetą, pasidaryti užrašų kopijas.

"Pastebėjome, kad Seime internetu jau naudojamasi ir naktimis, kai visi Seimo nariai jau miega. Kompiuteriai parlamente dūzgia dieną naktį", - aiškino "Lietuvos rytui" A.Skardžius.

Seimo kanceliarija gauna vis daugiau parlamento tarnybų skundų, kad, naudodamiesi Seimo nario autoritetu, jo visuomeniniai padėjėjai reikalauja savo studijoms aukštosiose mokyklose reikalingos informacijos bei konsultacijų.

Dažniausiai politikų visuomeniniai padėjėjai atakuoja Seimo Informacijos analizės skyrių. "Jau pasitaikė atvejų, kai prašoma net kursinius darbus už juos parašyti. Greitai Seimas virs dar vienu universitetu", - piktinosi susidariusia padėtimi A.Skardžius.

Seimo Informacijos technologijų departamento direktorius Jonas Milerius patvirtino Seimo vicepirmininko žodžius. Pasak direktoriaus, Seime esanti įranga ne parlamento reikmėms buvo naudojama ir anksčiau, tačiau dabar tokio piratavimo mastas ypač išaugo.

"Taip atsitiko todėl, kad dabar Seime kopijavimo ir kitos modernios įrangos turima gerokai daugiau. Vien kompiuterių parlamente yra daugiau kaip tūkstantis.

Todėl natūralu, jog didėja interneto bei spausdintuvų naudojimo apkrova. Pats laikas galvoti apie popieriaus ar naudojimosi kopijavimo aparatais limitus. Apskaita turi būti. Taip yra net ir daug turtingesnių už Lietuvą šalių parlamentuose", - pasakojo J.Milerius.

Seimo Informacijos technologijų departamento vadovas sakė, kad parlamento kompiuteriai vis dažniau naudojami žaidimams. "Tarp Seimo kompiuterių vartotojų ne mažiau populiarūs yra ir pornografijos bei smurtą propaguojantys interneto puslapiai", - pripažino J.Milerius.

"Lietuvos rytas"