aA
Dešimtus metus Seime dirbantis būsimasis parlamento Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas įsitikinęs, kad šios kadencijos tautos išrinktieji yra patys nekultūringiausi. Socialdemokratas sako, jog svarstant įstatymus parlamente vis dažniau neapsieinama be prasivardžiavimų ar interpretacijų sekso tema.
A.Salamakinas
A.Salamakinas
© "Lietuvos žinios"
Anot A.Salamakino, "ypač linksma" buvo praėjusi savaitė. Etikos ir procedūrų komisija turėjo svarstyti Seimo vyrus "bespermiais" išvadinusio ir skandalingais pareiškimais jau spėjusio pagarsėti parlamentaro Juliaus Veselkos elgesį.

Šis seimūnas rado progą "pasireikšti" ir praėjusį antradienį. Konservatorės Rasos Juknevičienės pateiktos rezoliucijos dėl prezidento rinkimų Baltarusijoje vertinimo svarstymas tądien baigėsi diskusijomis apie Seimo narių seksualinę orientaciją. Rinkimus Baltarusijoje stebėjęs liberalas Romanas Sedlickas pareiškė, kad kaimyninėje šalyje tuo pat metu viešėjęs J.Veselka bučiavosi su prezidentu Aleksandru Lukašenka.

J.Veselka, ėmęs neigti esąs gėjus, Seimo salėje pradėjo abejoti paties R.Sedlicko seksualiniais polinkiais ir spėliojo, ar šis, apgirtęs nuo limonado Baltarusijoje, per televizorių neprisižiūrėjo nemoralių sekso laidų, kuriose galėjo supainioti kokį nors vyrą su J.Veselka.

Naujokai

- Kas atsitiko, kad kai kurie naujojo Seimo nariai vis dažniau ima garsėti kaip įvairių skandalų herojai? - LŽ klausė A.Salamakino.

- Šis Seimas iš tiesų, jei kalbėsime apie etikos dalykus, pirmauja pagal skundų skaičių, necenzūrinius posakius. Kodėl taip yra? Tiek Aukščiausiojoje Taryboje - Atkuriamajame Seime, tiek kituose dviejuose Seimuose, mano manymu, dirbo kur kas geriau parengti politikai. O pažiūrėkime į dabartinį Seimą - daugiau kaip 100 parlamentarų yra naujokai.

Žmonės į ankstesnius Seimus atėjo su Sąjūdžio banga. Jie, nors niekada nebuvo parlamente, politinį pasirengimą gavo Sąjūdyje, savivaldybėse. Todėl taip ir atsitiko, kad truputį pasėdėję Seime mūsų naujokai išdrąsėjo, pradėjo elgtis lyg nuosavoje firmoje, laidyti gatvės politikams būdingus posakius.

- Bet juk 141 Seimo narys išrinktas iš 3,5 mln. lietuvių. Logiškai mąstant, jie turėtų būti patys geriausi, priklausyti vadinamajam Lietuvos elitui ir, aišku, elgtis kultūringiau?

- Prisiminkime, kaip vyko praėjusių Seimo rinkimų agitacija. Buvo paimtas vienas Prezidento metinės kalbos sakinys, kurio esmė tokia - į valdžią turi ateiti nauji žmonės, o senieji yra niekam tikę. Pasirodo, tai buvo klaidinga reklama. Dabar akivaizdžiai matyti, kad pagrindinis krūvis Seime tenka seniesiems, o ne naujiesiems politikams.

Kiekvienas parlamentaras nori pasirodyti, o kai neturi rimtų argumentų svarstant kokį nors įstatymą, imamasi keiksmažodžių ir kitokių negražių posakių.

- Ar tai normalu?

- Visų pasaulio parlamentų plenarinių posėdžių salėse netrūksta vaidybos elementų. Jų vis dažniau pasitaiko ir Lietuvos Seime. Tačiau negalima peržengti ribos - pradėti vartoti necenzūrinius žodžius, kelti muštynes. Nepritariu keikimuisi, tačiau Seimo narius galima suprasti - juk ir paprastose darbovietėse keikiamasi. Reikia suvokti, kad parlamentarai taip pat yra žmonės.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"