aA
Mokesčių inspekcijai suskaičiavus, kokią dalį savo pajamų Seimo narių šeimos skiria mokesčiams, paaiškėjo, kad daugiausiai valstybės biudžetą pildė ne parlamento milijonieriai, o Lietuvos ubagų karaliumi vadinamo Vytauto Šustausko šeima, praėjusiais metais mokesčiams išleidusi beveik 39 proc. pajamų.
V.Šustauskas
V.Šustauskas
© "Lietuvos žinios"
Mokesčių inspekcijos duomenimis, net 13 Seimo narių šeimų mokesčiams išleido mažiau kaip 5 proc. savo pajamų, kai absoliuti dauguma Seimo vyrų ir moterų mokesčiams skyrė nuo 20 iki 30 proc. uždirbtų pinigų.

Žemė

Pagal mokesčių mokėjimą Mokesčių inspekcijos sudarytoje lentelėje paskutinę vietą užimantis liberalas Algimantas Matulevičius tvirtina valstybei sumokėjęs tiek, kiek privalėjęs. Teigiama, kad jis praėjusiais metais gavo beveik 2 mln. Lt pajamų, tačiau mokesčiams skirta suma tik truputį viršijo pusšešto tūkstančio litų ir sudarė 0,29 proc. visų pajamų.

"Iš tų beveik dviejų milijonų litų 1,8 mln. yra pasiskolinti žemei pirkti, - žurnalistams aiškino Seimo narys. - Kadangi juridiniams asmenims draudžiama pirkti žemės ūkio paskirties žemę, paskolą reikėjo imti savo vardu".

Seimo narys stebėjosi, kodėl Mokesčių inspekcija, skaičiuodama, kiek jis sumokėjo mokesčių į valstybės biudžetą, paskolą priskyrė prie pajamų. "Kai pasižiūri, atrodo, nieko nemokėjau, o žmonės klaidinami, nors aiškiai turto ir pajamų deklaracijoje parašiau, kad didžioji dalis pernai gautų pinigų yra skolinti", - skundėsi politikas.

"Užsigrojo"

Naujosios sąjungos (socialliberalų) vicepirmininkas Gediminas Dalinkevičius pernai uždirbo beveik 160 tūkst. Lt, tačiau mokesčiams išleido tik 5,51 tūkst. Lt - truputį daugiau kaip 3 proc. savo pajamų.

Tačiau jis, kaip ir A.Matulevičius, tvirtino viską daręs pagal įstatymus. "Prieš patekdamas į Seimą grodavau mokyklose, darželiuose - turėjau patentą. Iš anksto per mėnesį sumokėdavau apie 100 Lt, o visus likusius pinigus pasiimdavau kaip pelną", - muzikinio verslo patirtimi dalijosi buvęs smuikininkas.

Finansų ministru liberalo Rolando Pakso vyriausybėje dirbęs Seimo narys Jonas Lionginas, kurio šeima mokesčiams praėjusiais metais išleido apie 72 tūkst. Lt, arba 34 proc. savo pajamų, LŽ tvirtino, jog žmonės per mažus mokesčius moka dėl mokesčių sistemos netobulumo.

Komentuodamas G.Dalinkevičiaus atvejį buvęs finansų ministras kalbėjo, kad valstybė muzikantams yra nustačiusi per mažus patentus. "Jei žmogus sumoka tik 3 proc. nuo pajamų, vadinasi, jis moka per mažai. Kodėl vieni turi mokėti 34 proc. fizinių pajamų mokestį, o kiti 10 kartų mažesnį. Tai neteisybė. Mokesčių inspekcija, matyt, blogai įvertino kai kurių patentininkų galimybes", - samprotavo J.Lionginas.

Pirmūnai J.Liongino šeima pagal mokesčių mokėjimą Seime užima trečiąją vietą. Ją truputį lenkia kito liberalo Rimvydo Vaštako ir Lietuvos laisvės sąjungos pirmininko V.Šustausko šeimynos. Šustauskai pernai valstybei sumokėjo daugiau kaip 14 tūkst. Lt - beveik 39 proc. savo pajamų.

Piniginiu požiūriu didžiausiais mokesčių mokėtojais parlamente tapo daugiausiai turto deklaravę Seimo nariai. 113 tūkst. Lt sumokėjo buvusio ūkio ministro Eugenijaus Maldeikio šeima, 144,5 tūkst. Lt - Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko šeima. Nepralenkiami liko Viktoras ir Jolanta Uspaskichai. Jie valstybei atseikėjo 327,2 tūkst. Lt, arba 12,5 proc. metinių pajamų.

Mažiausiai mokesčių praėjusiais metais valstybės biudžetas gavo iš varėniškių Gedimino ir Nijolės Jakavonių kišenės. Prieš patekdamas į Seimą tūkstantinius turtus iš grybavimo susikrovęs parlamentaras ir jo žmona praėjusiais metais į valstybės kišenę sumokėjo tik 3895 Lt.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"