aA
Seime pasigendama konservatorių lyderio Vytauto Landsbergio. O ir visuomenė nelabai girdi jo pozicijos tiek dėl šalyje vykstančių reikalų, tiek tarptautiniais klausimais. Aktualiais klausimais dažniau girdima ne Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko, o bendra partijos ar frakcijos Seime nuomonė.
Vytautas Landsbergis
Taigi, kur dingo buvęs Seimo pirmininkas ir vienas ryškiausių pastarojo dešimtmečio politikos asmenybių?

Regis, jis vėl grįžta prie savo profesinės veiklos - muzikologo darbo. Šeštadienį V.Landsbergis išvyko į Helsinkį. Čia jis visą savaitę, iki spalio 6 d., skaitys paskaitas apie Lietuvos išsilaisvinimo kovas ir lietuvišką muziką. Šiai konservatoriaus kelionei į Suomiją pritarė ir Seimo Valdyba.

Liepos 26-29 d. Seimo narys V.Landsbergis keliavo į Norvegiją, Bodę. Čia jis dalyvavo Nordlando muzikos festivalyje.

Tiesa, Seimo Valdyba taip pat pritarė, kad V.Landsbergis prieš prasidedant šiam festivaliui, liepos 9-15 d. vyktų į Norvegiją su Bodės miesto atstovais aptarti būsimojo lietuviškos muzikos pristatymo Nordlando muzikos festivalyje. Be to, čia Seimo narys tvarkė dar ir savo vardo fondo reikalus.

Seimo valdyba neprieštaravo ir birželio 5-7 d. vykusiai V.Landsbergio kelionei į Rusijoje vykusį IX tarptautinį muzikos festivalį “Sankt Peterburgo rūmai”.

Gegužės 3-8 d. jis viešėjo JAV, kur dalyvavo Tarptautinių muzikos konkursų federacijos 45-ojoje generalinėje asamblėjoje.

Kovo 23-25 d. V.Landsbergis, Grenoblio muziejaus kvietimu, Prancūzijoje skaitė paskaitą apie M.K.Čiurlionio kūrybą.

Panašu, kad tapęs paprastu Seimo nariu V.Landsbergis daugiau atsidėjo tarptautiniams reikalams bei užsienio kelionėms. Šiemet jis buvo vienas aktyviausiai keliavusių parlamentarų. Iš viso šiemet V.Landsbergis, su Seimo Valdybos pritarimu, užsienyje lankėsi bene 27 kartus.

Tiesa, jo kelionių, žinoma, negalima sulyginti su egzotiškomis socialliberalų, liberalų, socialdemokratų ar moderniųjų krikdemų atstovų kelionėmis į Burkina Fasą, Malaiziją, Malavį.

V.Landsbergio kelionių geografija - Prancūzija, Vokietija, Norvegija, Nyderlandai, Lenkija, Latvija, Estija, Rusija, JAV.

Apskritai rugsėjo mėnesį, kaip matyti iš Seimo Valdybos posėdžių protokolų, V.Landsbergis mažai ir tebuvo Lietuvoje.

Šeštadienį jis išvyko į Suomiją, o ketvirtadienį dar viešėjo Prancūzijoje. Šioje savaitę trukusioje kelionėje V.Landsbergis buvo kartu su dar keleto parlamentarų grupe.

Rugsėjo 9-11 d. konservatorių lyderis lankėsi Hagoje. Šiame Olandijos mieste vyko Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Teisės reikalų ir žmogaus teisių komiteto posėdis.

Į Nyderlandus, rugsėjo 8 d., V.Landsbergis išvyko tik grįžęs iš vienos dienos kelionės Krynicoje. Šiame Lenkijos kurortiniame mieste vyko XI ekonomikos forumas.

Į Lenkiją V.Landsbergis vyko tiesiai iš dviejų dienų kelionės Latvijoje. Siguldoje rugsėjo 6-7 d. vyko Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų Užsienio reikalų komitetų narių susitikimas.

Tiesa, tą pačią rugsėjo 6-ąją konservatorių partijos lyderis spėjo padalyvauti dar ir Prancūzijoje vykusiame Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Monitoringo komiteto posėdyje.

Iš vakaro, rugsėjo 5 d., kartu su Lietuvos valstybine delegacija, V.Landsbergis dalyvavo Lietuvos ir Lenkijos diplomatinių santykių atkūrimo dešimtmečio paminėjimo renginiuose.

Rugpjūčio mėnesį jo užsienio kelionių maršrutai į Švediją, Latviją, Estiją taip pat daugiausia buvo susiję su Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo dešimtmečio minėjimo renginiais.

Gegužės 29-30 d. konservatorių partijos pirmininkas vyko į Paryžių, kur Sorbonos universitete jam buvo suteiktas garbės daktaro vardas.