aA
Rezultatai, kuriuos, suskaičiavus 92,58 proc. rinkėjų balsų, paskelbė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininko pavaduotojas Valentinas Vlasovas, rodo, kad V. Putinas surinko 52,41 proc. balsų. Už jo pagrindinį varžovą komunistą Genadijų Ziuganovą balsavo 29,56 proc. rinkėjų.

"Atsakingai pareiškiu, kad klausimas išspręstas, rinkimai galioja ir Putinas laimėjo", žurnalistams sakė vyriausiasis CRK analitikas Dmitrijus Oreškinas.

"Likusieji biuleteniai greičiausiai papildys Putino, o ne Ziuganovo krepšį", sakė jis.

Absoliuti dauguma, nors ir visai nežymi, reiškia, kad V. Putinui - buvusiam KGB agentui ir prieš metus dar visai nežinomam politikui - nebeteks tęsti rinkimų kovos ir balandžio 16 dieną antrajame ture susigrumti su G. Ziuganovu.

V. Putino populiarumą iš esmės lėmė karas prieš Čečėnijos sukilėlius. Laikinasis šalies vadovas skelbė, kad rinkos reformas turi įgyvendinti stipri valstybė, tačiau kol kas aiškiau nesuformulavo savo ekonominės politikos.

Po vidurnakčio surengtoje spaudos konferencijoje atrodė, kad V. Putinas kalba santūriai dėl dviejų priežasčių - jo laukiančių uždavinių masto bei masiško komunistų rinkėjų balsavimo.

"Noriu pažymėti, kad komunistai pasiekė tą lygį, nors, kalbėkim apie tai atvirai ir sąžiningai, jie neturėjo tiek daug galimybių žiniasklaidoje, ypač elektroninėje žiniasklaidoje", sakė V. Putinas žurnalistams savo kampanijos štabe.

Rinkimų kampanija buvo blanki, o V. Putinas jos oficialiai nevedė. Tačiau jis kone nedingdavo iš televizijos ekranų, kurie nuolat transliavo reportažus apie jo oficialius vizitus, į kuriuos jis vyko įvairiausiomis transporto priemonėmis, net priemiestiniu traukiniu ir naikintuvu.

Televizija parodė Borisą Jelciną kalbantį su V. Putinu mobiliuoju telefonu. Buvęs Kremliaus šeimininkas sakė susilažinęs su dukterimi, jog V. Putinas laimės rinkimus 51 arba 52 proc. balsų.

Dabar V. Putino laukia uždavinys pasinaudoti beprasidedančiu ekonominiu kilimu, kurį skatina aukštos pasaulinės naftos kainos, rublio nuvertinimas ir palankios kai kurių strateginių metalų kainos.

V. Putinui dar teks apibrėžti savo ekonominius planus ir paaiškinti, kaip jis ketina užbaigti karą Čečėnijoje.

Tapęs naujuoju Kremliaus šeimininku ir įgijęs didžiulius įgaliojimus, V. Putinas mažiausiai ketverius metus vadovaus didžiausiai pasaulyje šaliai ir antrai pagal galią branduolinei valstybei.

V. Putinas bus inauguruotas gegužės 5 dieną ir tik po to galės skirti savo vyriausybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.