aA
Lankantis makrobiotinėse konsultacijoje ypatingas dėmesys kreipiamas į du jūsų sveikatos aspektus: jūsų kūno sudėjimą ir jo būklę. Sudėjimas – tai, su kuo jūs gimėte ir tai pirmiausia liečia jūsų fizinę sąrangą.
Braškės
Braškės
Jūsų tėvų genetinis indėlis, metų laikas, kuriuo gimėte, geografinės ir aplinkos sąlygos, kurių buvo apsupta jūsų motina nėštumo metu ir jūsų fizinis vystymasis, maitinamas jūsų motinos krauju, kol buvote jos įsčiose, yra pagrindiniai faktoriai, įtakoję jūsų fizinį sudėjimą. Šiuo laikotarpiu jus fiziškai maitino motinos kraujas. Jos kraujyje buvo tai, ką ji valgė ir gėrė. Maistingosios medžiagos ir kitas maistas buvo pagrindinės “statybinės medžiagos”, kurių pagalba jūs išaugote iš vienos apvaisintos ląstelės į pilnai išsivysčiusį kūdikį. Šiuo laikotarpiu jūs išaugote maždaug tris bilijonus kartų! Be to, jūsų tėvų santykių kokybė ir prieš, ir po nėštumo, taip pat jų emocinė ir psichinė sveikata taip pat žymiai įtakojo jūsų fizinės sąrangos vystymąsi.

Nors dauguma fizinės sąrangos bruožų nulemiami dar mums būnant motinos įsčiose, fizinės sąrangos vystymasis gimimu nesibaigia. Jis baigia vystytis maždaug penkerių metų vaikams. Maistas, kurį reguliariai valgome pirmaisiais penkiais gyvenimo metais ir ankstyvosios vaikystės aplinka yra pagrindiniai faktoriai, kurie prisideda prie tolimesnio fizinės sąrangos vystymosi.

Fizinė sąranga išoriškai atsiskleidžia daugeliu fizinių ir ne fizinių būdų, į kuriuos įeina ir šie:

Fiziniai:

Kaulų struktūra

Kaulų trapumas

Veido struktūra

Veido bruožų proporcijos

Ausų forma ir dydis

Dantų forma ir dydis

Bendra raumenų sandara

Žmogus turės arba tvirtą, arba švelnią, delikačią kūno sandarą. Tai nereiškia “gerą” arba “blogą”. Daugelis žmonių, turinčių tvirtą kūno sandarą gali tapti silpni ir ligoti, jei anksčiau savimi nesirūpino. O turintys delikačią kūno sandarą iki pat senatvės gali išlaikyti puikią sveikatą, jei tik tinkamai savimi rūpinsis. Tvirtos kūno sandaros privalumas yra tai, kad ji dažnai aprūpina gilesniais vidinės energijos rezervais. Jais galima pasinaudoti ligos ir sunkumų atvejais – šie rezervai gali padėti greičiau pasveikti.

Tvirtos kūno sąrangos trūkumas yra tas, kad toks žmogus gyvenime dažnai būna stūmiku ir savavaliu, kuris nesustoja reguliariam poilsiui ir neišgirsta kūno siunčiamų signalų, kad laikas sustoti ir atsipūsti. Žmonės su tvirta kūno sandara dažnai sunkiai susitaiko su ligos mestais iššūkiais ir su mitybos pokyčiais, nes visuomet buvo įpratę būti stipriais, sunkiai dirbančiais ir dažniausiai gyveno vadovaudamiesi tokiu požiūriu: “visu greičiu pirmyn!” Iš tiesų, nuostabu turėti tvirtą kūno sandarą, tačiau dažnai ją lydi paslėpta arogancija, kuri sako: “aš tvirtas kaip jautis; aš galiu gerti, valgyti ir daryti viską, ką tik noriu!”

Akivaizdus delikačios kūno sandaros trūkumas yra tai, kad individas gali neturėti didelių fizinės energijos rezervų, kuriais prireikus galėtų pasinaudoti. Tačiau teigiama pusė yra ta, kad individai su delikačiu kūno sudėjimu dažnai pergyvena tvirto sudėjimo žmones, nes jie anksčiau paklūsta savo fizinėms riboms ir dažnai turi gilesnius dvasinius rezervus, nes jau yra susidūrę su ligomis ir fiziniu silpnumu. Tai daugeliui suteikia stipresnę valią ir platesnį požiūrį į gyvenimą, nei tiems, kurie turi tvirtą kūno sudėjimą ir kurie retai arba iš viso kada nors buvo susidūrę su chroniškomis ligomis ar negalavimais.

Iš esmės, jei jūsų kūno sandara tvirta, jums gali būti paprasčiau pasveikti, atstatyti gerą sveikatą ir ją išlaikyti. Tačiau kaip yra būdinga daugeliui tvirtos kūno sandaros žmonių, jie yra užsispyrę ir jiems sunku klausytis kitų patarimų bei gyventi sveiką gyvenimo būdą. Jūs galite turėti “aš esu stiprus kaip jautis” požiūrį ir galite nematyti jokio poreikio aukoti laiką ir pastangas tam, kad pakeistumėte savo gyvenimo būdą ir maistą. Iš kitos pusės, jūs galite būti toks žmogus, kuris gali išnaudoti savo stipriąsias puses tam, kad greitai pakeistų blogus dalykus į naudingus. Aš metu jums iššūkį ir noriu, kad jūs išmoktumėte išnaudoti savo stipriąsias kūno sąrangos savybes tam, kad pagerintumėte savo sveikatą ir asmeninę gerovę.

Jei jūsų kūno sąranga yra delikati, jums gali būti mesta daugiau iššūkių, gerinant ir išlaikant fizinę sveikatą. Jums gali reikti būti atsargesniais ir labiau žiūrėti, ką valgote ir kaip gyvenate. Būkite kantrūs ir suvokite, kad pokyčiams reikia laiko. Nepergyvenkite ir palaipsniui suprasite, kad visam savo gyvenimui apsirūpinote gera sveikata. Delikati kūno sandara dar ne visuomet reiškia delikatų charakterį. Jūs galite savyje atrasti gilius dvasinius resursus, apie kuriuos net nenumanėte. Dėl šių gilių dvasinių resursų galite pergyventi tuos, kurie fiziškai už jus žymiai stipresni.

Jūsų dabartinė būklė

Atminkite, kad fizinė kūno sąranga yra kaip pastato struktūra: kartą pastatytas jis smarkiai nesikeičia. Nors gali keistis namo nuomininkai, dažų spalva, kilimai, langai ir t.t., tačiau pastato struktūra ir jam būdingas stiprumas ar silpnumas visuomet išliks. Tai labai panašu į jūsų fizinę sąrangą. Tai, ką gavote gimdami, bėgant gyvenimui keičiasi labai nežymiai.

Iš kitos pusės, jūsų būklė kinta kas dieną. Kartais jaučiatės gerai, kartais pavargę. Kartais sergate, kartais esate sveiki. Vieną dieną esate šiek tiek išblyškę, kitą jūsų veido spalva yra normali. Kartais jaučiatės labai energingi, kartais išsekę. Jūsų būklė keičiasi todėl, kad pastoviai kinta ją įtakojantys faktoriai.

Pagrindiniai jūsų kasdieninę būklę įtakojantys faktoriai:

Kraujo kokybė

Rūgščių ir šarmų pusiausvyra jūsų kūno skysčiuose

Oro sąlygos

Klimatas / sezonas

Geografinė vieta

Atmosferos sąlygos

Aplinkos sąlygos

Vidinės energijos cirkuliacija

Socialinė aplinka

Gyvenamoji vieta

Kvėpavimo būdas

Praeities ir dabarties valgymo įpročiai

Išsilavinimas / šeima / tėvai

Darbas / karjera

Fizinė ir protinė veikla

Asmeninė laimė

Jūsų kraujo kokybė yra pagrindinis faktorius, veikiantis jūsų kasdieninę energiją ir vidinę fizinę būklę. Laimei, kiekvienas mūsų galime kontroliuoti savo kraujo kokybę. Išmokdami pasirinkti ir paruošti valgį bei gėrimus mes galime kontroliuoti savo kraujo kokybę.

Iš kraujo sukuriamos visos jūsų kūno ląstelės. Šios ląstelės drauge sudaro audinius. Audiniai sudaro organus. Iš kraujo, ląstelių, audinių ir organų susidaro visa jūsų fizinė būklė. Iš jūsų bendros fizinės būklės kyla jūsų nuotaikos, emocijos, mąstymas, gebėjimas spręsti, psichologinė būklė ir elgesys.

Makrobiotinis požiūris teigia, kad, norint pakeisti ląsteles, audinius, organus ir bendrą fizinę būklę, nuotaikas, mąstymą, elgesį ir t.t., reikia grįžti prie jų šaltinio – kraujo – ir jį pakeisti. Norint pakeisti kraują, turime grįžti prie kraujo šaltinio – mūsų kasdienio maisto.

Kasdienis maistas = kraujo kokybė

Pakeisdami kasdieninį maistą padarysime daugiausia, ką galime, kad pakeistume savo kraujo kokybę. Raudonųjų kraujo kūnelių gyvenimo trukmė yra 120 dienų. Tai, ką jūs

Braškės

valgote ir geriate, jūsų kraujyje išliks 120 dienų ir veiks jūsų sveikatą bei jūsų ląstelių, audinių, organų ir dvasinės būklės funkcijas. Žinoma, jei suvalgysite kokį nors abejotinos kokybės produktą tik kartą per 120 dienų, jo poveikis palaipsniui išnyks ir kraujo kokybė atsistatys. Iš kitos pusės, jei pastoviai, net po keletą kartų per savaitę valgysite kažką nesveiko, tai to maisto neigiamas poveikis bus pastovus, o kraujo kokybė visą laiką bus labai prasta ir neliks galimybės ją atitaisyti. Dėl šios priežasties ims blogėti viskas: ląstelės, audiniai, organai, kaulai, nervai, hormonai, imunitetas, endokrininė sistema, vidinės funkcijos, nuotaika, mąstymas, emocijos, elgesys, požiūris ir t.t.

Makrobiotiniu požiūriu, pagrindiniai faktoriai, nustatantys jūsų kraujo kokybę yra šie:

pH: ar kraujyje yra daug rūgšties, ar šarmų?

Na (natrio) / Ka (kalio) mineralų balansas

Cukraus kraujyje balansas

Vandens balansas

Skrandžio funkcionavimas

Žarnyno funkcionavimas

Kepenų funkcionavimas

Blužnies funkcionavimas

Dabartinė fizinė būklė nustatoma pagal:

Šlapinimosi ir kitus pokyčius

Šalinimo funkcijas

Infekcijas

Silpnas imuninės funkcijas

Karščiavimą

Galvos skausmus

Svorio priaugimą

Gyvybingumo laipsnį

Didelis apetitą arba jo nebuvimą

Nuovargį

Odos problemas

Trombus

Regėjimo sutrikimus

Karpas, apgamus, nuospaudas

Bėrimus

Dvasinę jūsų būklę atspindi:

Nuotaika

Požiūris

Santykių kokybė

Socialiniai įgūdžiai

Mąstymas

Emocinės išraiškos

Manijos ir fobijos

Elgesys su kitais

Aukščiau išvardinti faktoriai yra tik keletas būdų, kuriais reiškiasi fizinė būklė. Kiekvieno asmens unikali būklė atsiskleidžia tik tam asmeniui būdingais būdais.

Dabartinė būklė yra asmens gyvenime esančios fizinės ir nefizinės harmonijos ar disbalanso išraiška. Tai yra nesaikingumo, trūkumo ar stagnacijos išraiška. Būklė atskleidžia dabartinę kraujo, kitų kūno skysčių, ląstelių, nervinės sistemos, audinių, organų ir protinę aplinką. Suprasdami dabartinę būklę, galime nustatyti, kokių reikia veiksmų ir pasirinkimų, kad, siekdami atkurti fizinės būklės balansą, galėtume tinkamai praktikuoti makrobiotinį gyvenimo būdą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.