aA
Sekmadienį apie 17 val. Druskininkuose mirė Lietuvos verslininkas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovas Bronislovas Lubys. Tai DELFI patvirtino "Achemos grupės" atstovė Virginija Dunauskienė. "Daugiau detalių nežinau, jis atostogavo Druskininkuose", - DELFI sakė ji.
Bronislovas Lubys
Bronislovas Lubys
© DELFI / Audrius Solominas

B. Lubys mirė važiuodamas dviračiu. Kaip pranešė LNK „Žinios“, vyras buvo rastas sukniubęs prie dviračio. Kadangi jis neturėjo dokumentų, mirusiojo tapatybę pavyko nustatyti tik policijai paskambinus jo turėtu mobiliuoju telefonu. Manoma, kad B. Lubiui sustojo širdis.

Bendražygis: išskirtinio intelekto ir darbštumo žmogus

Vienas velionio bendražygių, Lietuvos pramoninkų konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas, priblokštas netikėtos žinios, DELFI sakė apie B. Lubį galįs pasidalinti tik geriausiais prisiminimais.

„Jis buvo nuostabus žmogus, aukščiausio intelekto, kantraus charakterio, visada labai korektiškas su visais, neeilinių gabumų. Apie jį atsiliepimai gali būti tik patys geriausi“, – kalbėjo M. Aleliūnas.
Jis prisimena, kad turtingiausiu Lietuvos verslininku ne sykį pripažintas B. Lubys niekuomet nekeldavo balso, visuomet likdavo santūrus ir malonus.

„Jo žinios, neeiliniai gebėjimai, išmintis jam leido augti. Jis turėjo nepaprastus gabumus, juk tam, kad sukurtum tokį verslą, reikia neeilinių gabumų“, – pasakojo LPK viceprezidentas.

Bendražygis pabrėžė ir dar vieną B. Lubio savybę – darbštumą. „Jis buvo labai darbštus, kiek kartų ir aš pats jam sakiau, kad reikėtų daugiau laiko skirti atgauti jėgas. Jis taip pat labai gerbė šeimą ir savo artimuosius“, – prisiminė M. Aleliūnas.

Jis sakė nežinąs, kas po verslininko mirties perims koncerno valdymą.
Visą gyvenimą greta B. Lubio ėjęs „Achemos“ generalinis direktorius Jonas Sirvydis taip pat pabrėžė bendražygio darbštumą.
„Gaila žmogaus ir tai mums buvo labai didelis netikėtumas. Mes visą gyvenimą kartu dirbom. Jis labai daug dirbo, vargo, čia viskas per tą naštą“, – tepasakė jis.

Nenorėjo būti turtingiausiu

Kelerius metus B. Lubys buvo reitinguojamas kaip turtingiausias Lietuvos žmogus. Pernai reitingo lentelėje jis užėmė ketvirtą vietą. Jo turtas siekė 1,2 mlrd. Lt.

B. Lubys nemėgo būti vadinamas turtingiausiu žmogumi Lietuvoje. Kai buvo tokiu pavadintas, juokaudavo, kad koks jis turtingiausias, jei važinėja mažučiu „Smart“ automobiliu, o ne prabangiu limuzinu.

„Aš važinėju „Smart'u“, mano kolegos Vilniuje važinėja „Maybach'ais“, bet aš vis tiek turtingiausias, nors ir važinėjantis „Smart'u“. Jie yra biednesni, bet važinėja „Maybach'ais“. „Smart'as“ kainuoja 20-30 tūkst. Lt, „Maybach'as“ – 1,1-1,5 mln. Lt. Tie visi klausimai yra labai labai subjektyvūs“, – DELFI prieš porą metų sakė jis.

Verslininkas iš tiesų nemėgo demonstruoti savo turto ir akcentuodavo, kad prabangų laikrodį, kurį jis nuolat segi, padovanojo mama.

73-ejų B. Lubys buvo Nepriklausomybės Akto signataras, nuo 1991 m. iki 1992 m. ėjo vicepremjero pareigas. Iki 1993 m. vadovavo Vyriausybei. Dar po metų pradėjo vadovauti AB „Achema“, nuo pat įkūrimo aštuoniolika metų buvo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, nuo 1999 m. ėjo KLASCO prezidento, valdybos pirmininko pareigas. Buvo Jonavos miesto tarybos narys, daug prisidėjęs prie miesto tobulėjimo, rėmė vietos kultūrą.

Šiuo metu „Achemos koncernas“ yra trečia pagal apyvartą įmonė Lietuvoje.

LPK prezidentas aktyviai veikė ir energetikoje. Dar vadovaujant Gedimino Kirkilo Vyriausybei jis ketino dalyvauti suskystintų gamtinių dujų terminalo statybose, pasikeitus valdžiai jo pasiūlymo buvo atsisakyta. Taigi verslininkas rengėsi pastatyti nuosavą terminalą.
Jis taip pat buvo investavęs į saulės ir vėjo energetiką, „Achemoje“ veikė kogeneracinė elektrinė.

Verslininkas turėjo ir žiniasklaidos įmonių, „Achemos grupei“ priklausantis „Balto media“ holdingas valdo dienraštį „Lietuvos žinios“, radijo stotį „Radiocentras“, „Baltijos televiziją“.

B. Lubys buvo kelių dešimčių išradimų autorius, apdovanotas II laipsnio Gedimino ordinu, Estijos II laipsnio Baltosios žvaigždės ordinu, Belgijos Karūnos didžiojo karininko ordinu, buvo kelių universitetų garbės daktaras.

B. Lubys buvo vedęs du kartus. Abejose santuokose susilaukė po dukterį, turėjo du anūkus.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos po B. Lubio mirties laukia permainos

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad jam teko kalbėtis su miestelyje atostogaujančiu B. Lubiu. Pastarasis teigė, kad B. Lubys kasdien mina dviračio pedalus, pasidžiaugė šauniu oru ir pagyrė renovuotus Druskininkų takus.

„Šiandien po šio įvykio susisiekiau su mūsų policijos vadovu ir jis pasakė, kad kamerose matoma filmuota medžiaga, kurioje B. Lubys keliolika minučių iki jį jau randant nukritusį važiuoja dviračiu vienas“, - pasakojo R. Malinauskas. Anot jo, iš medikų tikslios informacijos apie mirties priežastis nėra, tačiau panašiausia į širdies smūgį.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Gediminas Rainys taip pat teigė, kad sunku buvo patikėti šia informacija, kadangi B. Lubys buvo labai energingas.

„Žinau tai, kas susiję su planais pramonininkų konfederacijoje – keli forumai (Lietuvos-Lenkijos, nano technologijų), labai neseniai įkurta Lietuvos ir Kazachstano verslo taryba bei pradėta kitų ir nebaigtų darbų. Taigi energijos buvo be galo daug, todėl ši žinia tikrai buvo netikėta. Tai, be abejo, lyderis. Tai, daug kas sako, turtingas žmogus, bet atkreipiu dėmesį, tai ne asmeninis turtas, o kapitalas, skirtas kurti ir išlaikyti darbo vietas, taip pat galima suskaičiuoti šimtus milijonų biudžeto pajamų. Be abejo, jau tai, kad jis buvo signataras ir savo laiku premjeras, jis puikiai žinojo visuomenės lūkesčius, problemas, verslo aplinkos problemas, ir būdamas tikrai lyderio charakterio, sugebėjo beveik dvidešimt metų būti Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentu“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė G. Rainys.

Koks likimas laukia konfederacijos po jo vadovo mirties, G. Rainys neapsiėmė spręsti. „B. Lubys buvo trečiasis prezidentas, tačiau išbuvo šiame poste beveik dvidešimt metų. Dar sunku pasakyti, kas bus, mes konsultuosimės. Bet viena aišku, kad visi mūsų viceprezidentai, prezidiumo nariai, asociacijų prezidentai, vykdančioji direkcija tiesiog turės dirbti truputėlį geriau kiekvienas atskirai ir kartu paėmus, kad kompensuotų labai didžiulę netektį. Gera proga parodyti savo sugebėjimus ir gal naujos pramonės žvaigždės įsižiebs mūsų danguje, bet B. Lubys, skirtngai nuo kai kurių verslininkų, be abejo , buvo didelis eruditas, t. y. puikiai žinojo ne tik siaurai traktuojamą savo verslo dalį, bet žiūrėjo daug plačiau, ne tik Rytų, bet ir Vakarų kryptimi“, - teigė jis.

Seimo pirmininkė pareiškė užuojautą

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pareiškė užuojautą dėl Signataro, buvusio Ministro Pirmininko, verslininko dr. Bronislovo Lubio mirties.

"Velionis buvo ir Signataras, ir Ministras Pirmininkas, ir verslininkas. Šiandien norisi pabrėžti, kad būtent Bronislovo Lubio pastangomis Lietuvoje buvo įkurta pramoninkus vienijanti konfederacija, prasidėjo aktyvesnis dialogas tarp įmonių savininkų ir darbuotojus atstovaujančių profesinių sąjungų. Galima sakyti, kad Velionis daug prisidėjo, kad mūsų šalyje daugėtų ir socialinio dialogo, ir socialiai atsakingo verslo. Nuoširdžiai užjaučiu Velionio šeimą ir artimuosius, kolegas bendradarbius ir visus, kam Jo išėjimas anapilin yra skaudus", - sako I. Degutienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.