aA
R.Paulauskas rengia siurprizą Naujajai sąjungai. Neatmetama galimybė, kad Šiaulių Saulės apygardoje už Seimo nario mandatą kovos du Paulauskai: Artūras ir Rolandas.
R.Paulauskas, A.Paulauskas
R.Paulauskas, A.Paulauskas
© "Lietuvos žinios"
Įsibėgėja kandidatų į Seimo narius registravimas. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) yra gavusi keliasdešimties pretendentų pareiškimus. Savo kandidatų sąrašus jau paskelbė ir daugelis partijų.

Vienu šios rinkimų kampanijos akcentų tampa bendrapavardžių kandidatų kėlimas vienoje apygardoje. Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, tai nėra blogai, o dėl tokių "triukų" rinkimai tik taps linksmesni. Z.Vaigauskas mano, kad rinkėjai nesunkiai atsirinks "savo" kandidatą.

Bendrapavardžių kėlimas per rinkimus vienoje apygardoje ypač paplitęs Rusijoje. Žinomas jis ir kitose šalyse.

"Dvyniai"

Apie kandidatavimą Šiaulių Saulės vienmandatėje rinkimų apygardoje jau yra pareiškęs Naujosios sąjungos (NS, socialliberalai) lyderis Artūras Paulauskas. LŽ žiniomis, šioje apygardoje rengiasi kandidatuoti ir jo bendrapavardis, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras Rolandas Paulauskas. R.Paulauskas yra vienas Tautos pažangos partijos (TPP) steigėjų. Prieš kelerius metus LTV jis rengė televizijos laidą "Kas geresnio, premjere".

Kalbėdamas su LŽ, R.Paulauskas nepaneigė galimybės kandidatuoti Šiaulių Saulės apygardoje. "Tokia galimybė neatmetama", - sakė jis.

R.Paulauskas vakar nepanoro iki galo atskleisti politinių planų. Jis kvietė palaukti dar dvi tris dienas. Signataras pabrėžė, kad jo apsisprendimas "turėtų nustebinti ne tik žurnalistus".

Pozicija

NS vicepirmininkas Gediminas Dalinkevičius LŽ sakė, kad nepriklausomai nuo R.Paulausko sprendimo, partija savo lyderio kandidatūros iš Šiaulių Saulės apygardos neatšauks. "Jeigu Tautos pažangos narys R.Paulauskas kandidatuotų toje pačioje apygardoje, kaip ir A.Paulauskas, tai toks žingsnis verstų suabejoti tos partijos draugiškumu NS atžvilgiu", - sakė G.Dalinkevičius.

Bendrapavardžių kandidatų kėlimas vienoje apygardoje daugiau naudos duoda mažiau žinomam ar populiariam politikui, nes atitraukia balsus nuo garsesnio, mano G.Dalinkevičius. Tautos pažangos partija pasirašė Garbės paktą, todėl jos atstovo R.Paulausko kandidatavimas prieš A.Paulauską, anot NS vicepirmininko, reikštų negarbingą žaidimą.

Beje, NS kandidatų į Seimą sąrašuose 72 numeriu įrašytas Egidijus Klumbys, TPP pirmininkas, kaip teigiama, sustabdęs savo narystę šioje organizacijoje.

Pavyzdys

Pirmieji kandidatų "dublerių" modelį per šią rinkimų kampaniją panaudojo modernieji krikščionys demokratai (MKDS).

Vytauto Bogušio vadovaujami "modernistai" Gargždų apygardoje, kurioje balotiruojasi žinomas krikščionis demokratas (LKDP) Petras Gražulis, savo kandidatu iškėlė Juozą Petrą Gražulį, sukeldami Seimo nario P.Gražulio pasipiktinimą.

Įtakingas krikščionis demokratas V.Bogušio partijos žingsnį pavadino provokaciniu, o "modernistų" vadą apkaltino "nešvarių" Rusijos rinkimų technologijų taikymu Lietuvoje.