aA
Pasak K. Uokos, reikiamų parašų surinkti "greičiausiai nepavyks". Anot jo, iš įvairių Lietuvos vietų atvežti parašų rinkimo lapai yra vis dar skaičiuojami.

K . Uokos teigimu, kiek parašų bepavyktų surinkti, užpildytus parašų rinkimo lapus vis tiek ketina pateikti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Sekmadienis, rugpjūčio 13-ji buvo paskutinė diena, kai iniciatyvinė referendumo grupė privalėjo pateikti surinktus parašus VRK, tačiau kadangi sekmadienis ir pirmosios dvi šios savaitės dienos yra šventinės, VRK laukia parašus pristatant trečiadienį iki darbo dienos pabaigos.

Net ir nežinodamas parašų skaičiaus, K. Uoka apgailestavo, jog piliečiai neparėmė referendumo iniciatorių. Kad iniciatorių siūlomais klausimais būtų skelbiamas referendumas, būtina surinkti 300 tūkstančių piliečių parašų.

Referendumo iniciatoriai siūlo, kad būsimo Seimo narių sumažėtų perpus - iki 71, - nutraukiant pagal partijų sąrašus rinktų 70 Seimo narių įgaliojimus. Taip pat siūloma panaikinti apskričių institucijas su 2000 valdininkų.

Dabar Konstitucija numato, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys. Rinkimų tvarka nustatyta atskiru Seimo rinkimų įstatymu. 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, dar 70 - pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

"Lietuva pasirinko maitinti tokią valdžią, kokia yra", sakė jis. K. Uoka pridūrė, jog "alaus loterijai buvo atsiųsta apie pusę milijono laiškų, o čia surinkta tik keli šimtai tūkstančių".

Penktadienį K. Uoka sakė, jog "nesusigaudo, kiek surinkta parašų, nes parašų rinkimo lapai pasklido po visą Lietuvą". Iš viso jų buvo išplatinta pusei milijono parašų.

Liepos pabaigoje K. Uoka sakė, kad jau surinkta 200 tūkst. iš reikalingų 300 tūkst. parašų.

Metų pradžioje K. Uokai ir jo bendraminčiams nepavyko surinkti 300 tūkstančių parašų dėl kito referendumo organizavimo. K. Uoka ir jo bendraminčiai tada siūlė tautos paklausti, ar visi Seimo nariai turėtų būti renkami vienmandatėse apygardose, taip pat siūlė numatyti Seimo nario atšaukimo procedūrą, jeigu to pageidauja pusė rinkėjų.

Be to, iniciatoriai siūlė įtvirtinti nuostatą, kad maksimali valstybės pareigūno ar tarnautojo alga negalėtų viršyti penkių vidutinių darbo užmokesčių. Tąkart per tris mėnesius referendumo iniciatoriams tepavyko surinkti maždaug 187 tūkstančius parašų iš reikalaujamų 300 tūkstančių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.