aA
Kitąmet į prieškrizinį lygį grįš senatvės ir netekto darbingumo pensijos, draudžiamosios pajamos, tačiau ir toliau liks sumažintos bedarbių pašalpos, pervedimai į privačius pensijų fondus, valstybinės pensijos.
Vyriausybė pritarė pensijų atstatymui, tačiau liks sumažinti pervedimai į privačius pensijų fondus
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Tai numatyta penktadienį Vyriausybės patvirtintame valstybinio socialinio draudimo biudžete, dėl kurio dar spręs Seimas ir jį turės pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Sumažintų senatvės ir netekto darbingumo pensijų atstatymui numatyta skirti 495 mln. Lt. Jos 2010-2011 m. buvo sumažintos vidutiniškai 5 proc.

Į prieškrizinį lygį 2012 m. turėtų grįžti ir draudžiamosios pajamos. Šiuo metu jos yra 1170 Lt, o prieš krizę jos buvo 1488 Lt. Nuo šio dydžio priklauso didžiausia ir mažiausia motinystės (tėvystės) pašalpa, maksimali ligos pašalpa darbuotojui susirgus.

Kitų metų birželį taip pat ketinama išmokėti nepriemokas 1995-2002 m. dirbusiems pensininkams. Tam numatoma skirti 63 mln. Lt.
Tačiau nebus atstatomos našlių ir valstybinės pensijos, slaugos išmokos.

„Kaip buvo anksčiau deklaruota, valstybės biudžeto galimybės yra labai ribotos ir kadangi iš valstybės biudžeto skiriama daug socialinių išmokų, kol kas siūloma palikti esamą situacija. Kitais metais atkuriamos senatvės ir netekto darbingumo pensijos“, – penktadienį žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Lydinčiuoju įstatymo projektu siūloma nuolat palikti galioti sumažintas bedarbių pašalpas. Šiuo metu didžiausia galima bedarbio pašalpa yra 650 Lt, o iki 2010 m. ji buvo 1049 Lt.
Liks nepakeisti ir pervedimai į privačius pensijų fondus, kurie buvo sumažinti nuo 5,5 proc. iki 2 proc.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija buvo siūliusi keisti ir senatvės pensijų skaičiavimo formulę, į kurią nebebūtų įtraukiamos sovietmečio pensijos, tačiau po prezidentės kritikos Vyriausybė persigalvojo ir nusprendė likti prie dabartinės tvarkos.

Iš viso 2012 m. „Sodra“ planuoja išleisti beveik 14 mlrd. Lt ir gauti apie 11,9 mlrd. Lt pajamų. Taigi ir toliau „Sodros“ pajamos nesutaps su išlaidomis, deficitas turėtų būti 2,1 mlrd. Lt.

2011 metais planuojamos „Sodros“ biudžeto išlaidos turėjo būti 13,502 mlrd. Lt, pajamos – 10,943 mlrd. Lt.

Dėl geresnio surinkimo laukiama, kad metų pabaigoje į „Sodrą“ bus įplaukę 11,113 mlrd. Lt. Taigi ir deficitas turėtų būti ne 2,7 mlrd. Lt, bet 2,2 mlrd. Lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.