aA
Irake vėl didėja įtampa, tačiau kartu daugėja ir šios šalies draugų.
Sekmadienį Bagdadas pareiškė, kad JAV ir Didžiosios Britanijos lėktuvai pietinėje šalies dalyje naktį subombardavo geležinkelio stotį. Pasak šio pranešimo, per dvi naktis vykdytus antskrydžius regione sužeisti keli civiliai gyventojai.

Vašingtonas neneigia, kad Irake buvo surengti nauji antskrydžiai. Pentagono teigimu, JAV karo lėktuvai, reaguodami į virtinę Irako zenitinės artilerijos antpuolių prieš JAV ir britų lėktuvus pietų Irake, šeštadienį apšaudė dvi priešlėktuvines gynybos pozicijas.

Vakarų oro antpuolių atnaujinimas sutapo su padidėjusia įtampa Persijos įlankoje po Irako pareiškimų, kuriuose jis kaltino Saudo Arabiją ir Kuveitą įsileidžiant JAV ir britų pajėgas, patruliuojančias neskraidymo zonoje pietų Irake.

Pasak Irako naujienų agentūros INA, lėktuvai apšaudė geležinkelio stotį Samavos mieste maždaug 270 kilometrų į pietus nuo Bagdado. Per išpuolį buvo sužeistas nežinomas skaičius civilių, taip pat apgadinti šalia esantys namai.

Penktadienio vakarą JAV ir britų lėktuvai, pasak liudininkų, Samavoje atakavo sandėlį. Per incidentą žuvo du civiliai gyventojai, dar 19 buvo sužeista.

Tuo tarpu aplink Bagdadą buriasi vis daugiau Irako rėmėjų, protestuojančių prieš šalies izoliaciją.

Tarp naujųjų Irako draugų - tiek amerikiečiai, nepritariantys savo vyriausybės politikai, tiek aukšti pareigūnai.

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas, praėjusią savaitę apsilankęs Bagdade, pralaužė dešimtmetį trukusią Irako izoliaciją. Šeštadienį jis paragino pasaulį atkreipti dėmesį į didžiules Irako gyventojų patiriamas kančias.

Oficiali Irako spauda prakalbo, kad netrukus daugiau pasaulio valstybių vadovų paseks H.Chavezo pavyzdžiu.

"Kas bus kitas didvyris?" - klausė įtakingiausias Irako dienraštis "Babel" šeštadienį pirmajame puslapyje. Į šį kvietimą greitai atsakė Indonezija, į kurią po Irako nuvyko H.Chavezas.

Indonezijos prezidentas Abdurrahmanas Wahidas šeštadienį pareiškė artimiausiais mėnesiais apsilankysiantis Bagdade ir reikalausiantis sustabdyti Jungtinių Tautų po invazijos į Kuveitą Irakui paskelbtas ekonomines sankcijas.

Šį mėnesį prie Baltųjų rūmų Vašingtone surengtos kelios demonstracijos prieš sankcijas Irakui.

Šeši amerikiečiai šiuo metu gyvena pietiniame Irako Basros mieste kartu su vietinėmis šeimomis, norėdami patirti sunkų gyvenimą sankcijų spaudžiamoje šalyje.

"Lietuvos rytas"