aA
AMD žengė dar vieną žingsnį savo pirmojo 64 bitų procesoriaus išleidimo link. Vakar kompanija programinės įrangos kūrėjams pasiūlė instrukcijų rinkinio aprašymą.
“AMD x86-64 Architecture Programmers Overview” leidžia inžinieriams iš arčiaus susipažinti su procesoriaus vidinių procesų veikimu. Kodiniu pavadinimu “Sledgehammer” vadinamą procesorių AMD planuoja pagaminti kitų metų antrojoje pusėje.

Kol kas didesnes 64 bitų procesorių skaičiavimo galimybes išnaudoja tik specifinė programinė įranga, naudojama didelės apimties užduotims atlikti. Tačiau AMD, “Intel” ir “Microsoft” ketina šią situaciją pakeisti ir po kelių metų 64 bitų procesorius pristatyti “kiekvienam į namus”.

64 bitų procesorių kūrime AMD atsilieka nuo “Intel”, kuri savo procesorių “Itanium” ketina išleisti jau kitų metų pradžioje. Tačiau kai kurie analitikai teigia, kad “Itanium” nesulauks didelio populiarumo, todėl “Intel” jau ruošia antrosios kartos procesorių “McKinley”.

Dabartiniai populiarūs procesoriai “Athlon”, “Pentium III”, “Pentium 4” ir kiti duomenis apdoroja 32 bitų “porcijomis”. Jiems pritaikyta ir programinė įranga. Ir AMD, ir “Intel” žada, jog 64 bitų procesoriai ir programos bus suderinami ir su 32 bitų sistemomis.

“Itanium” architektūra buvo sukurta visiškai iš naujo, kai tuo tarpu AMD pasirinko kitą kelią - architektūroje palikti ryšiai su 32 bitų sistemomis. Pasak kompanijos atstovų, dėl šios priežasties procesorius bus lengviau suderinamas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.