aA
Korporacijoms ir kompanijoms skirtos kompiuterių apsaugos programos paprastai būna sudėtingos ir itin brangios. Bet eiliniams kompiuterių vartotojams skirtos paprastesnės ir nebrangios (o kartais ir nemokamos) apsauginės sistemos.
“PC World” specialistai pareiškė savo nuomonę apie šešias apsaugines namų vartotojams skirtas programas. Jų manymu, ideali apsauginė programa yra ta, kuri lengvai įdiegiama ir vartojama, siūlo lengvai suprantamas pritaikymo asmeninėms reikmėms funkcijas, apgina sistemą nuo visų išorinių atakų, seka visas potencialias ir realias grėsmes, visuomet praneša apie rimtas atakas bei užtikrina, kad joks nepažįstamas asmuo negalėtų įsiskverbti į vartotojo kompiuterį.

Specialistų manymu, yra tik dvi nebrangios programos, kurios atitiktų visus šiuos reikalavimus. 160 litų kainuojanti programa “Network ICE BlackICE Defender 1.9” ir “Zone Labs' ZoneAlarm 2.1”, kuri eiliniams vartotojams yra dovanojama. Nors visgi nė viena jų nėra ideali, abi turi savo silpnųjų pusių.

Taip pat buvo vertinamos “McAfee.com Personal Firewall”, “Symantec Norton Personal Firewall 2000 version 2”, “Sybergen Networks Secure Desktop 2.1” ir “Aladdin ESafe Desktop 2.2”. Visos jos buvo įvertintos prasčiau, nei “BlackICE” ar “ZoneAlarm”, nors kai kurios jų kainavo brangiau.

Pilną apsaugos programų apžvalgą galima perskaityti čia.

Taip pat verta aplankyti kitus tinklalapius, kuriuose yra nemažai informacijos apie kompiuterių apsaugą.

“AntiOnline.com” Tinklalapyje yra informacijos apie apsisaugojimą nuo įsilaužėlių ir kitų nelaimių, kurios gali atsitikti su kompiuteriais.

“CERT Coordination Center” Šis tinklalapis spausdina informaciją apie kompiuterių saugumo incidentus, užsiima mokymu, kaip jų išvengti bei prevencija.

“Gibson Research Corporation” Programinės įrangos leidėjas ir advokatas privatumo bei saugumo klausimais Steve’as Gibsonas tinklalapyje taip pat siūlo nemokamų patarimų savo tinklalapyje.

“HackerWhacker” Tinklalapis žada leisti jums pasižiūrėti į savo kompiuterį iš tos pusės, iš kurios jį mato įsilaužėliai. Vienkartinis patikrinimas nemokamas, o už papildomus ir išsamesnius patikrinimus entuziastai turės sumokėti.

“HappyHacker” “Baltosioms skrybėlėms” (geriesiems įsilaužėliams) priklausančiame tinklalapyje yra nemažai informacijos apie tai, kaip pačiam tapti įsilaužėliu bei kaip nuo panašių tipų apsiginti.

“Microsoft TechNet on Security” Skirtas profesionalams, bet tinkamas ir eiliniams vartotojams tinklalapis moko apsisaugoti nuo įsilaužimų į kompiuterį bei siūlo tam reikalingus įrankius. Tinklalapyje yra saugumo pataisos “Windows” operacinėms sistemoms, “Outlook” ir “Internet Explorer” programoms.

“Network ICE AdvICE” Šiame vienos geriausių apsaugos nuo įsilaužėlių programų asmeniniams kompiuteriams autorių tinklalapyje yra atsakymų į dažniausiai užduodamus su kompiuterių saugumu susijusius klausimus bei su saugumu susijusių straipsnių.

“SANS Institute” Tyrimų ir lavinimo organizacija, įkurta 1989 metais ir jungianti 69 tūkst. narių savo tinklalapyje siūlo paskaityti daugybę su saugumu susijusių straipsnių. Viena vertingiausių tinklalapio skilčių yra Trojos arkliais vadinamų programų naudojamų išėjimų sąrašas.

“Secure-Me-Automated Security Testing” Tinklalapyje siūlomi dvejopi nemokami kompiuterio išėjimų patikrinimai: “ShieldProbe” ir išsamesnis tyrimas, kuris užtrunka ilgiau, o be to, laukti šio patikrinimo gali tekti palaukti apie valandą, nes šia paslauga naudojasi labai daug internautų. Patikrinimo rezultatai išsiunčiami elektroniniu paštu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.