aA
Tradiciniai AM/FM bangų automobiliniai radijo imtuvai netrukus atsidurs muziejuose. Kompanija “Motorola”, kuri buvo viena iš dabartinių imtuvų pionierių, radiją planuoja glaudžiai susieti su internetu ir sukurti vientisą pramogų pasaulėlį.
“Motorola iRadio” prototipas yra tik vienas iš daugelio įtaisų, kurie rinkoje turėtų pasirodyti maždaug už metų. Visuose imtuvuose akcentuojamas interneto ryšys.

“Mes iš naujo išrandame įtaisą, kurį sukūrėme dar 1929-aisiais”, - teigė “Motorola” viceprezidentas Brianas Santoro.

Šiuo metu “Motorola” yra viena lyderių, tačiau ji tikrai nebus pirmoji. Jau praėjusiais metais bendrovė “Clarion” sukūrė įtaisą “AutoPC”, kuris be įpratų radijo programų ir kompaktinių diskų grotuvo vairuotojui siūlo naujienų antraštes, sporto rezultatus ir akcijų kursus iš interneto. Taip pat vairuotojas gali patikrinti elektroninio pašto dėžutę, bei iškviesti virtualų žemėlapį.

Novatoriškus radijo imtuvus kuria ir automobilių gamintojai - pavyzdžiui jau šį rudenį “General Motors” 32 automobilių modelius su ribotu interneto ryšiu. “Cadillac DeVille” modelyje vairuotojas galės perskaityti elektroninį paštą ir naršyti internete, tačiau to nebus leidžiama daryti važiavimo metu.

Panašius planus puoselėja ir “Ford Motor”, kuri interneto ryšį montuos kai kuriuos liukso modeliuose.

Papildoma įranga ir interneto ryšys per mėnesį vairuotojams kainuos tik apie 30 dolerių, todėl manoma, kad jau nuo 2004 metų visuose naujuose automobilių modeliuose bus standartinė interneto įranga.

“iRadio” į prabangius automobilių modelius planuojama pradėti diegti jau nuo 2001 metų. Planuojama, jog šį įtaisą bus galima valdyti balsu. “Motorola” kol kas nekalba apie kainą, tačiau ekspertų vertinimu “iRadio” gali kainuoti nuo 1000 iki 3000 dolerių.

Ekspertai taip pat bijo, jog daugybė “iRadio” funkcijų gali nukreipti vairuotojo dėmesį ir taip sukelti eismo nelaimes. Tačiau “Motorola” teigia, jog kai kurias funkcijas važiuojant bus galima išjungti. Taip pat turėtų pagelbėti tai, jog su imtuvu bus galima kalbėtis - taigi nereikės atitraukti rankų nuo vairo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.