aA
Įžymiojo Kubos revoliucionieriaus Ernesto Che Guevaros (Ernesto Če Gevaros) nuotrauką visame pasaulyje galima pamatyti ant trikotažinių marškinėlių, transparantų bei plakatų, kurie kabo studentų kambariuose ir baruose, tačiau šios nuotraukos autorius tik dabar, po 40 metų, ketina pareikšti autorines teises.
Che Guevara
Che Guevara
Britų laikraštis “The Guardian” pirmadienį rašo, kad fotografas Alberto Diazas Gutierrezas (Albertas Diasas Gutjeresas), žinomas kaip Alberto Korda, supyko dėl nuotraukos naudojimo “Smirnoff” degtinės reklamos kampanijoje. Degtinę pardavinėja britų kompanija “Diageo Group Plc”.

Kuboje tebegyvenantis 71 metų A. Korda į teismą traukia kompaniją “Lowe Lintas”, kuri sumanė reklamą bei agentūrą “Rex Features”, pateikusią minimą nuotrauką.

“Mane įžeidė nuotraukos panaudojimas. Che Guevaros atvaizdo naudojimas degtinei pardavinėti teršia jo vardą ir atminimą”, laikraščiui sakė fotografas.

“Jis pats niekada negėrė, todėl jo nemirtingas atminimas neturi būti siejamas su alkoholiniu gėrimu”, teigė jis.

Savo ieškinyje A. Korda kaltina reklamos kompaniją nuotraukos istorinės reikšmės menkinimu - kompanija, reklamuodama “aštrią” degtinę, revoliucionieriaus atvaizdą “papildė” kūju ir pjautuvu. Pastarasis yra čilio pavidalo.

Revoliucionierių Kubos laikraščiui A. Korda nufotografavo 1960-ųjų kovo 5 dieną, per gedulingą ceremoniją Havanoje.

“Kalbant Fideliui Castro (Fideliui Kastrui), pamačiau jo plieninį iššaukiantį žvilgsnį. Tai buvo tik trumpa akimirka, spėjau padaryti du kadrus”, pasakojo A. Korda.

E. Che Guevara ir F. Castro buvo pagrindiniai 1959-ųjų Kubos revoliucijos veikėjai. Po revoliucijos F. Castro ėmė valdyti šalį.

E. Che Guevarą 1967 metų spalį sužeidė, paėmė į nelaisvę ir nužudė Bolivijos armija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.