aA
Didžiausią politinę įtaką turintis Izraelio rabinas pirmadienį transliuotoje kalboje bandė numalšinti pasipiktinimą dėl savo pamokslo, kurio metu jis teigė, kad nacių vykdytas Holokaustas buvęs Dievo kerštas žydams nusidėjėliams.
Rabbi Ovadia Yosef
Rabbi Ovadia Yosef
“Kas gi neapverkia Holokausto?”, retoriškai klausė ultrakonservatyvios religinės partijos “Shas” dvasinis vadovas rabinas Ovadia Yosefas (Ovadija Josefas). Ankstesnes pastabas dėl Holokausto jis išsakė praėjusį šeštadienį.

“Piktadariai naciai nužudė šešis milijonus žydų, tarp jų vieną milijoną vaikų. Visi jie buvo nekalti ir šventieji”, sakė jis per antrąjį televizijos transliuotą pamokslą.

Savo šeštadienio pamoksle O. Yosefas pareiškė, kad šeši milijonai per Holokaustą žuvusių žydų yra anksčiau gyvenusių sielų persikūnijimai. Šios sielos “nuolat nusidėdavo... ir persikūnydavo, kad galėtų atitaisyti padėtį”, kalbėjo O. Yosefas.

Šį žydų sefardų rabiną, kurį gerbia daugelis Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos kilmės žydų, griežtai pasmerkė Holokaustą išgyvenę asmenys, politikai bei kolegos rabinai.

Be to, jis papiktino palestiniečius, pavadinęs juos piktadariais ir gyvatėmis.

Premjeras Ehudas Barakas pareiškė, kad tokie pareiškimai netinka aukštą padėtį užimančiam rabinui. Tačiau Izraelio žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad E. Barakas vis dar nori susigrąžinti “Shas” į savo skilusią koaliciją.

“Shas” turi 17 iš 120-ies parlamento Kneseto vietų. Ji yra trečioji pagal dydį po E. Barako “Vieno Izraelio” aljanso ir pagrindinės opozicinės “Likudo” partijos.

"Lietuvos rytas"