aA
Tai didžiausia kompensacija byloje dėl diskriminacijos darbe nuo pat 1964 metų, kai JAV priimtas Piliečių teisių aktas.

Byla dviem vyriausybinėms JAV agentūroms - Informatikos agentūrai (USIA) bei "Voice of America" (VOA) - buvo iškelta prieš 23 metus. Abi šios agentūros buvo nepriklausomos ir užsienyje propagavo JAV interesus.

"Iš šios bylos ne tik JAV vyriausybė, bet ir darbdaviai visoje šalyje gali pasimokyti, jog diskriminacijos kaina gali būti milžiniška", spaudos konferencijoje sakė ieškovių advokatas Bruce Fredricksonas (Briusas Fredriksonas).

1978 metais bylą iškėlė Carolee Brady Hartman (Keroli Breidi Hartman) ir dar 4 moterys. Vėliau prie jų prisidėjo vis daugiau moterų, kurios tvirtino minėtas agentūras nuolat manipuliavus nusamdymo procedūromis taip, kad pašalintų iš darbo moteris.

C. B. Hartman bylą iškėlė už tai, kad 1977 metais, kai ji siekė žurnalistės darbo USIA, redaktorius pripažino jos kvalifikaciją esant gera, bet pasakė agentūrą šiam darbui ieškant vyro.

"Dalyvavau interviu ir vyras, kuris mane apklausė, pasakė nesirengiąs manęs nusamdyti, nes esu moteris", sakė C. B. Hartman.

"Mūsų nuomone, jei jie taip pasitikėjo savimi, kad galėjo jai į akis pasakyti iešką vyro, diskriminacija VOA ir USIA turėjo būti giliai įsišaknijusi ir įprasta. Tą ir sužinojome po 23 metų", sakė B. Fredricksonas.

Šioje byloje pasiektą šalių susitarimą dar turi patvirtinti teisėjas. Visi lyčių teisių pažeidimai buvo padaryti 1974-1984 metais. Dabar kiekviena moterų turėtų gauti apie 450 tūkst. JAV dolerių, o 12 mln. JAV dolerių bus skirta advokatų darbui per 23 metus apmokėti. Pačiam B. Fredricksonui tai buvo pirmoji byla po universiteto baigimo.

USIA dabar yra ne nepriklausoma agentūra, o JAV Valstybės departamento Tarptautinės informacijos programos institucija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.