aA
Vilniaus meras Artūras Zuokas, vicemeras Romas Adomavičius bei socialdemokratų frakcijos sostinės taryboje vadovas Vytautas Milėnas balsavo už nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifų nustatymą kitiems metams. Konservatoriai visus tris politikus skundžia etikos sargams, mat tiesiogiai ar per savo įmones komercinį NT valdantys A. Zuokas, R. Adomavičius ir V. Milėnas esą turėjo nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo.
Romas Adomavičius, Artūras Zuokas
Romas Adomavičius, Artūras Zuokas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Vidas Urbonavičius DELFI patvirtino, kad dėl gegužės 18 d. vykusio balsavimo kreipiamasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Vyninei prie mero namų – lengvatinis tarifas?

Anot politiko, šiuo sostinės tarybos sprendimu nustatyta, kad A. Zuoko NT bus taikomas žymiai mažesnis mokesčio tarifas nei lig šiol. Mat gegužės 18 d. valdančiųjų balsais, įskaitant ir A. Zuoką, R. Adomavičių bei V. Milėną, nustatyta, kad NT mokestis maitinimo bei poilsio paskirties statiniams, išskyrus naktinius klubus ir barus, kitąmet bus lengvatinis ir sudarys 0,5 proc.

V. Urbonavičiaus teigimu, tokiu būdu Vilniaus mero verslas ar su juo susijusios įmonės sutaupys nemažai NT mokesčio. Kaip to pavyzdį, politikas pateikė Užupyje, šalia prabangaus mero namo, veikiančią vyninę, kuriai esą kitąmet taip pat bus taikomas lengvatinis mokesčio tarifas. Šios vyninės ir A. Zuoko adresas tas pats – Užupio g. 30.
„Užkliuvo tai, kad 0,5 proc. tarifas nustatomas kultūros ir maitinimo paskirties statiniams, išskyrus naktinius klubus. Kaip žinome, A. Zuoko įmonės ar su juo siejamos bendrovės yra būtent tokio NT valdytojos“, - DELFI sakė konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas.

Užkliuvo ir „Fluxus“ ministerija

Be to, gerokai mažiau NT mokesčio esą turės mokėti ir Vilniaus mero globojamos „Fluxus“ ministerijos valdytojai.

Anot politiko, „Fluxus“ ministerijai NT mokestis sumažintas labai ženkliai, kadangi ji įsikūrusi didžiuliame pastate pačiame miesto centre, tad ir NT mokestis turėtų sudaryti labai solidžią sumą. Esą pastato paskirtis buvo administracinė, tačiau sukūrus „Fluxus“ ministeriją jis oficialiai tapo meno dirbtuvėmis, kurioms, remiantis minėtu tarybos sprendimu, kitąmet bus taikomas 0,5 proc. NT mokesčio tarifas. Tiesa, V. Urbonavičius pripažino negalįs nurodyti tikslaus ryšio tarp „Fluxus“ ministerijos valdytojų ir A. Zuoko.

Pasak jo, nepriklausomai nuo to, ar tarybos sprendimas galėjo duoti naudos jų verslui, politikai neturėjo balsuoti nei už, nei prieš, o tiesiog nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo. Dėl to VTEK skundžiami ir R. Adomavičius bei V. Milėnas. „Kiek aš žinau, R. Adomavičius turi gamybines ir administracines patalpas, o V. Milėnas – administracines“, - aiškino V. Urbonavičius.

A. Zuokas savo deklaracijoje VTEK nurodė turintis Vilniuje registruotų bendrovių „BNA Ergo“ ir „BNA Grupė“ akcijų, jam taip pat priklauso Trakų „Žalgirio“ jachtklubo akcijų paketas. Be to, meras neslepia sostinės Užupio mikrorajone turintis komercinio NT.

R. Adomavičius VTEK nurodė turįs bendrovių „Transtrado“, „Merwal“ ir „Almiga“ bei prekybos namų „Mercatus“ akcijų. Visos šios įmonės yra registruotos sostinėje.

V. Milėnas – bendrovių „2V“, „Audėjas“, „Simgrė“, „Vilaista“ bei „Vilaista 2“ akcininkas. Be to, visose šiose įmonėse dirba politiko žmona Stasė Milėnienė. V. Milėno verslai, kaip ir kito socialdemokrato R. Adomavičiaus įmonės, taip pat veikia Vilniuje.

V.Milėnas teigia jokios naudos iš sprendimo negavęs

A. Zuokas, antradienį Seime klausęs prezidentės Dalios Grybauskaitės metinį pranešimą, DELFI teigė neturįs jokių komentarų dėl konservatorių kreipimosi į VTEK. Tuo tarpu socialdemokratų frakcijos lyderis V. Milėnas neneigė balsavęs už minėtą tarybos sprendimą, tačiau tikino iš to negavęs jokios asmeninės naudos.

Jis akcentavo, esą NT mokestis buvo sumažintas tik kultūrinės paskirties pastatams, viešbučiams bei maitinimo įstaigoms, išskyrus naktinius barus, o tokio turto jo įmonės neturi. „Jokios naudos aš iš to neturėsiu, kadangi neturiu tokio NT“, - DELFI sakė V. Milėnas.
Politikas pažymėjo, kad jo įmonių valdomam NT bus taikomas toks pat mokesčio tarifas, kaip ir lig šiol, taigi interesų konflikto šioje situacijoje esą negali būti.

„Toks pats mokestis galioja jau keleri metai, jis nesikeitė. O ten, kur pasikeitė – jokių interesų nėra. Suprantu, jeigu būtų pas mane viešbutis ar, kaip buvo sprendime, kavinė, kultūros įstaiga. Tada suprantu – turėčiau iš to naudos. O dabar – jie turi teisę rašyti (skundą VTEK – DELFI). Bet tikrai nematau jokio konflikto ir jo nebus“, - tvirtino vienas sostinės socdemų lyderių.

Pašnekovas akcentavo, esą jokio reikalo nusišalinti nuo balsavimo nebuvo, o taikant tokius griežtus standartus, kokius akcentuoja konservatoriai, miesto taryba esą taptų neveiksni. „Jeigu peržiūrėti, ar konservatorius pažiūrėti, pradedant nuo Raimundo Aleknos, atrastume daug tokių. Tada pusė tarybos turi išeiti ir nebalsuoti“, - ironizavo V. Milėnas.

Politikas tikino negalįs komentuoti, kaip tarybos sprendimas atsilieps A. Zuoko ar R. Adomavičiaus įmonių mokamam NT mokesčiui.
Su vicemeru R. Adomavičiumi DELFI nepavyko susisiekti.

VTEK vieną merą jau baudė dėl NT mokesčio svarstymo

Beje, vienas Vilniaus meras jau buvo užlipęs ant grėblio dėl NT mokesčio. Skandalingai iš mero kėdės išvirtęs Vilius Navickas balsavo už NT mokesčio sumažinimą verslui, kuris būtų buvęs naudingas jo paties statybų bendrovei. Paaiškėjus, kad tuometis meras balsavo už galbūt sau naudingą sprendimą, VTEK pradėjo tyrimą ir nustatė, kad V. Navickas supainiojo viešus ir privačius interesus, nors miesto taryba tuomet ir nepalaimino sprendimo, kurį palaikė meras.

Tokį VTEK sprendimą iš konservatorių partijos išmestas politikas apskundė teismui. Tačiau pernai lapkritį Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad VTEK sprendimas atitinka įstatymus, o V. Navicko veiksmai įvertinti tinkamai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.