aA
Siekdami politinės santarvės ir garbingos konkurencijos Seimo rinkimuose, LDDP ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) visų partijų rinkimų štabų vadovams siūlo pasirašyti Politinės garbės paktą ir sudaryti Politinės etikos komisiją.
Spaudos konferencijoje penktadienį LDDP lyderis Česlovas Juršėnas teigė, kad šio akto pasirašymas numatomas antradienį Seime, tačiau pripažino, kad tvirtų pažadų iš partijų palaikyti šį siūlymą dar nėra gavęs daug.

Vis dėlto Č. Juršėnas tikisi, kad "bus tinkamai sureaguota" ir kad sudarius tokį paktą, "bus galima tikėtis korektiškesnės rinkimų kovos".

"Dabartinė situacija yra tokia, kad nors ir neprasidėjo oficiali rinkimų kampanija, visokių šūvių, spjūvių turime pakankamai", sakė LDDP vadovas.

Šiame politinės garbės pakte yra 11 straipsnių, kuriuose pabrėžiama, jog pakto dalyvės pripažįsta tik garbingą politinę kovą, sveiką konkurenciją be konfrontacijos, įsipareigoja rinkimų kampanijoje gerbti kitų nuomones, nenaudoti kitų kandidatų privatus gyvenimo faktų.

Šiuo dokumentu numatoma įkurti Politinės etikos komisiją, į kurią kiekviena paktą pasirašiusi partija deleguotų po vieną atstovą. Nuolat posėdžiaujanti Politinės etikos komisija nagrinėtų klausimus dėl etikos pažeidimų rinkimų kampanijos metu.

Prieš kelias savaites kairiosios opozicijos atstovams pirmąkart pasiūlius Politinės garbės paktą, didžioji dalis politinių partijų į tai sureagavo be didelio entuziazmo.

Šią savaitę Naujosios politikos partneriai, Centro sąjungos pirmininkas Romualdas Ozolas ir Naujosios sąjungos pirmininko pavaduotojas Gediminas Dalinkevičius apkaltino LDDP atstovus pažeidus pačių inicijuotą garbingos kovos principą.

LDDP rinkimų štabo vadovai Juozas Bernatonis ir Gediminas Kirkilas pareiškė, kad naujoji politika žlugo. Tuo pasipiktinęs R. Ozolas pavadino šį pareiškimą "išpuoliu į priešo stovyklą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.