aA
Prieš porą metų apkarpytas sostinės savivaldybės biurokratinis aparatas vėl pučiasi. Sostinės tarybai teikiamas sprendimo projektas, kuris maksimalų savivaldybės tarnautojų skaičių padidins daugiau kaip šimtu.
Vilniaus savivaldybėje nuo rudens - galimybė įdarbinti daugiau kaip šimtą naujų valdininkų
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Šiuo metu savivaldybėje dirba apie 800 žmonių – tokį limitą sausį nustatė buvęs sostinės meras Raimundas Alekna. Tačiau miesto tarybai siūloma jau nuo rugsėjo šį skaičių padidinti iki 927.

Sykiu bus pertvarkoma savivaldybės administracijos struktūra. Tikėtina, kad keisis daugelio departamentų ir skyrių vadovai.

R. Alekna DELFI teigė, esą tokia pertvarka yra nesuprantama, o papildomi 127 darbuotojai miestui ne pagal kišenę.

„Matyt, yra dideli pageidavimai priimti bendražygių. Kas gali paneigti, - ironizavo R. Alekna. – Aš manau, kad tai neturėtų būti leista. Turint tokias skolas, kokios dabar yra, ir neturint jokių alternatyvų, kaip tas skolas sumažinti, nemanau, kad tą reikėtų daryti.“

Pažymėtina, kad pučiantis visam biurokratiniam aparatui, savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos darbuotojų skaičių siūloma mažinti nuo 24 iki 15. Be to, ši tarnyba, pagal naująją savivaldybės struktūrą, būtų tiesiogiai pavaldi merui Artūrui Zuokui.

R. Aleknos teigimu, tokiu atveju pati kontrolės ir audito tarnyba netenka prasmės. „Tai nenormalu. Kontrolės tarnyba turi kontroliuoti, ji turi būti nepriklausoma. Jei ji bus pavaldi merui, ji galės padaryti tik tai, kas yra mero interesuose“, - pabrėžė buvęs sostinės meras.

Naująją savivaldybės administracijos struktūrą dar turi patvirtinti sostinės taryba. R. Alekna žada priešintis papildomų 127 žmonių įdarbinimui biurokratiniame aparate. „Opozicija tam tikrai nepritars“, - reziumavo konservatorius.

Vicemeras nieko nežino

Sostinės vicemeras, Darbo partijos atstovas Jonas Pinskus DELFI teigė nežinantis apie planuojamą savivaldybės darbuotojų skaičiaus didinimą.

Esą šiuos reikalus reguliuoja A. Zuokas, tačiau meras tokių planų nebuvo pristatęs.

„Dar nemačiau. Tik šiandien sekretorė man atnešė paketą su tarybos sprendimo projektais. Matote, mes su meru svarstėme apie administracijos struktūrą, jos pakeitimus. Bet tikrai su meru nesvarstėme apie etatų skaičių. Tarybos sprendimų projektus ir visą darbotvarkę formuoja meras. Ir struktūra, ir etatų skaičius – jo kompetencija“, - sakė J. Pinskus.
Su meru A. Zuoku DELFI kol kas nepavyko susisiekti.

Žada, kad išlaidos nepadidės

Sostinės savivaldybės administracijos direktorius Valdas KLimantavičius DELFI teigė, esą vykdoma grynai procedūrinė pertvarka, kuri nepareikalaus papildomų lėšų iš savivaldybės kišenės.

„Tiesiog perkeliami darbuotojai iš socialinių išmokų skyriaus. Šis skyrius dabar yra Socialinės paramos centre, bet įstatymai ir teismo sprendimas mus įpareigoja, kad tas skyrius būtų administracijos struktūroje. Darbuotojų skaičius šios reorganizacijos metu nedidinamas. Tik žmonės persikelia iš vienos įstaigos į kitą. Tai visiškai nesusiję su darbo užmokesčio padidėjimu“, - kalbėjo V. Klimantavičius.

Jis teigė kol kas negalįs komentuoti, kaip keisis savivaldybės struktūra.

„Kai bus sprendimai, tada, matyt, ir pakomentuosime. Dabar yra tiktai projektas. Nereikia skubėti su komentarais“, - sakė administracijos vadovas. Jis taip pat teigė negalįs nurodyti, ar bus keičiami vadovaujančius postus užimantys valdininkai.

Anot V. Klimantavičius, miesto taryba reorganizacijos planą turėtų svarstyti birželio mėnesį.

Savivaldybės pateiktais duomenimis, iš Socialinės paramos centro į savivaldybę bus perkelta 118 etatų, lėšos šių darbuotojų atlyginimams esą bus skirtos iš valstybės biudžeto tikslinės dotacijos. Savivaldybė taip pat tvirtina, esą neketinama keisti Kontrolės tarnybos pavaldumo, ir ji išliks pavaldi miesto taryba. O jos darbuotojų skaičius, anot savivaldybės, mažinamas dėl to, kad 9 etatai perkeliami į Vidaus audito skyrių.

„Šio skyriaus veikla yra žymiai efektyvesnė nei tarnybos, kuri turimus išteklius naudoja neefektyviai – tarnyboje įsteigti 4 skyriai, kiekvienam iš jų vadovauja ne tik skyrių vedėjai bet kai kur ir vedėjų pavaduotojai, įsteigtas Teisės ir bendrųjų reikalų skyrius, kurio veikla neturi nieko bendra su auditorių veikla“, - teigiama savivaldybės Rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus DELFI pateiktame paaiškinime.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.