aA
Lietuvos sostinę lenkišku miestu tebelaikantys Lenkijos gyventojai netrukus turės progą apsigyventi Vilniuje. Tiesa, tas Vilnius yra Varšuvoje. Mat būtent tokį vardą savo gyvenamųjų namų projektui pasirinko viena lenkų nekilnojamojo turto bendrovė.
Vilniaus rajonas Varšuvoje (vizualizacija), „Dom Developlment“
Vilniaus rajonas Varšuvoje (vizualizacija), „Dom Developlment“

Netoli Varšuvos centro dygsta trys Vilniaus kvartalai: Vilnius, Vilnius 1A ir Vilnius 2B. Lenkų verslininkai jau planuoja naujųjų vilniečių įkurtuves, o sprendimą pavadinti projektą Vilniaus vardu aiškina noru atiduoti duoklę lenkiškam paveldui ir kultūrai.

Plac Ostrej Bramy, ulica Bakszta ir kiti vilnietiški vietovardžiai

Projektą vystančios kompanijos „Dom Development“ interneto svetainėje skelbiama, kad lenkiškasis Vilnius jau turi ir savo Rotušės aikštę, kurioje veikia kvartalo statytojo biuras, įrengtas fontanas su besimaudančių vaikų skulptūromis. Reklaminėje kampanijoje Varšuvos Vilnius vadinamas „perspektyvų miestu“.

„Dom Development“ taip pat skelbia, kad visoms gyvenvietės aikštėms ir mažoms gatvelėms neva bus suteikti „vilnietiški pavadinimai“.

Vilniaus rajonas Varšuvoje (vizualizacija), „Dom Developlment“
Vilniaus rajonas Varšuvoje (vizualizacija), „Dom Developlment“

Tarp tokių pavadinimų – Plac Ostrej Bramy (Aušros vartų aikštė – lenk.), Bakszta (Bokšto gatvė). Panašiais pavadinimais krikštijami ir kvartalo pastatai: Zarzecze (Užupis), Wilenka (Vilnelė). Dvikalbių lentelių su gatvių pavadinimais lietuvių kalba šiame Vilniuje, deja, nenumatoma kabinti.

Atminimo lentelė – už tai, kad „grąžino numylėtą Vilnių Lenkijai“

Tokios lentelės puoš naująjį kvartalą, „Dom Developlment“
Tokios lentelės puoš naująjį kvartalą, „Dom Developlment“

„Dom Development“ savo sprendimą gabalą Lenkijos sostinės pavadinti Vilniaus vardu grindžia paprastai. Esą Vilnius – viena lenkams brangių rytinių teritorijų, vienas „lenkiškų tradicijų, paveldo ir kultūros lopšių“. „Dėl to, kaip ženklas prisiminimo apie tai, kas svarbu ir brangu, nauja gyvenvietė buvo pavadinta Vilniumi“, - rašoma „Dom Development“ pranešime.

Sentimentų Vilniui neslepia ir bendrovės vadovybė. „Vilnius – tai maža didžiausių tarp didžiųjų lenkų tėvynė. Su Vilniumi, be kitų, susiję buvo Adomas Mickevičius, Stanislovas Moniuška, Petras Skarga ar Juzefas Pilsudskis – žmonės, kurie padarė didelę įtaką mūsų kultūros, meno ir tautinio sąmoningumo plėtrai.

Šiandien Varšuvoje, istorinės geležinkelio trasos Varšuva-Vilnius teritorijoje, išaugs kitokia gyvenvietė – naujasis Vilnius“, - pranešime cituojamas „Dom Development“ valdybos pirmininkas Jaroslawas Szanajca. Pasak jo, perspektyvų miestu tituluojama gyvenvietei įkvėpimo semtasi iš „geriausių tradicijų, artimų mūsų širdims“.

Beje, Varšuvos Vilniuje jau iškabintos ir lentelės, skirtos istorinių asmenybių, susijusių su Vilniumi, atminimui. Pirmoji lentelė teko jau minėtam J. Pilsudskiui, vienam iš Vilniaus krašto okupacijos iniciatorių. Lentelėje rašoma, kad J. Pilsudskis „grąžino numylėtą Vilnių Lenkijai“. Joje puikuojasi ir Vilniaus herbas.

Varšuvos Vilnius – brangesnis nei Vilnius

Pirmieji gyventojai Varšuvos Vilniuje turėtų apsigyventi jau netrukus. Pirmasis Vilniaus kvartalas turėtų būti baigtas dar šiemet – statytojai planuoja, kad Varšuvos vilniečių įkurtuvės sutaps su Naujaisiais metais. Likusius du kvartalus planuojama pabaigti kitąmet.

Vilniaus rajonas Varšuvoje (vizualizacija), „Dom Developlment“
Vilniaus rajonas Varšuvoje (vizualizacija), „Dom Developlment“

Iš viso naujajame Vilniuje ketinama pastatyti apie 2 tūkst. butų.
Kvadratinio metro kaina Varšuvos Vilniuje svyruoja tarp 6,1 ir 6,8 tūkst. zlotų (5,36-6 tūkst. litų) – tai gerokai brangiau nei Lietuvos sostinėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.