aA
Šiandien Estijoje pradedama ypatinga Parlamento rūmų sesija, kurios metu penkerių metų kadencijai bus išrinktas naujas šalies prezidentas. Lietuvoje ir Estijoje Prezidento rinkimų sistema iš esmės skirtinga: mūsų valstybėje šalies vadovą renka visi balsavimo teisę turintys piliečiai, o Estijoje Prezidentą renka Parlamento nariai.
Estija
Estija
1992 metais Estijos prezidentu tapo Lennart Meri, kuris 1996-aisiais buvo perrinktas antrai kadencijai (daugiau informacijos apie Lennart Meri ir Prezidento instituciją Estijoje galite rasti adresu - president.ee).

Kandidatas turi gauti du trečdalius 101 Valstybės Asamblėjos deputatų balsų, kad būtų išrinktas prezidentu. Jeigu parlamentui nepavyks išrinkti prezidento per dvi dienas ir tris balsavimus iš eilės, bus surengtas naujas rinkimų ratas, kuriame galės balsuoti ir vietos valdžios atstovai.

Kelti kandidatą į prezidentus gali ne mažiau kaip 21 parlamento deputatas. Šiuo metu savo kandidatus yra iškėlę Estijos centristai - Peeterį Kreitzbergą, Reformų partija – Toomą Savį, Liaudies sąjunga - Arnoldą Riuitelį. Ketinimus kelti kandidatus išsakė ir Tėvynės sąjunga bei Nuosaikiųjų partija, tačiau nei viena, nei kita nesugebės užsitikrinti 21 parlamentaro paramos savo kandidatams.

Beje, taip pat visai netrukus – rugsėjo 9 d. Prezidento rinkimai įvyks ir Baltarusijoje. Ten į šalies vadovo postą pretenduoja trys kandidatai: Aleksandras Lukašenka, Vladimiras Gončarikas ir Sergejus Gaidukevičius. Įdomi detalė, visai neseniai paskelbti duomenys apie kandidatų į prezidentus pajamas.

Paaiškėjo, kad dabartinis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, pernai metais uždirbęs viso labo 4 tūkst. dolerių (16 tūkst. litų) ir neturintis nuosavo automobilio, yra pats neturtingiausias iš trijų kandidatų. Bendras opozicijos kandidatas į prezidentus, Profesinių sąjungų federacijos vadovas Vladimiras Gončarikas deklaravo 8 tūkst. dolerių (32 tūkst. litų) metinių pajamų, nuosavą butą, garažą, priekabą, be to, jis turi akcinės bendrovės PMK-8 akcijų. Tai turtingiausias kandidatas į prezidentus.

Trečiasis kandidatas, Liberalų demokratų partijos lyderis Sergejus Gaidukevičius, pensininkas, nors ir deklaravo mažiau nei 500 dolerių (2 tūkst. litų) metinių pajamų, turi net keturis automobilius, dvi priekabas, nuosavą namą, butą Minske ir žemės sklypą. Anot sociologinių apklausų, šiandien A.Lukašenkos reitingas pagal atsakymus į bet kurį klausimą - dėl balsavimo, dėl pasitikėjimo, dėl simpatijų - nenusileidžia žemiau nei 43 procentų.

Vladimiro Gončiariko reitingas sudaro apie 20 procentų. A.Lukašenkos elektoratas skiriasi nuo kitų kandidatų elektoratų didesniu pasitikėjimu savimi ir savo dievuku", - teigia sociologai. 85,9 proc. tų, kurie jam simpatizuoja, pasiryžę balsuoti už jį, 61,3 proc. jų mano, kad A.Lukašenka bus išrinktas jau per pirmąjį ratą.

Lietuvoje Prezidento rinkimai dar negreit – tik kitų metų gruodį, tačiau, panašu, kad neoficiali Prezidento rinkimų kampanija jau prasideda. Nors iki Prezidento rinkimų dar 16 mėnesių, jau šiandien kandidatų kai niekada daug. Apie norą kandidatuoti vienaip ar kitaip yra užsiminę K.Prunskienė, A.Paulauskas, R.Paksas, K.Glaveckas, R.Dagys, J.Kairys, A.Kubilius, E.Gentvilas, A.Juozaitis, V.Andriukaitis, V.Šustauskas, kol kas neaišku, kaip pasielgs V.Adamkus ir A.Brazauskas.