aA
Salotos
Salotos
Švieži ar džiovinti vaisiai bei vaisių desertai gali būti valgomi du tris kartus per savaitę. Jei gyvenate vidutiniame klimate, venkite tropinių vaisių, vietoj jų valgykite obuolius, kriaušes, slyvas. Persikus, abrikosus, uogas ir melionus. Nepatartina dažnai gerti vaisių sultis.

Lengvai pakepinti riešutai ir sėklos, pvz., moliūgų sėklos, sezamo, saulėgrąžos. Žemės ir graikiški riešutai gali būti retkarčiais vartojami kaip užkandis. Ryžių actas retkarčiais gali būti naudojamas parūgštinti valgiui.

Aliejus turi būti tik augalinės kilmės. Norint išlaikyti gerą sveikatą, aliejų vertėtų vartoti saikingai. Patartina vartoti nerafinuotą sezamų arba kukurūzų aliejų. Druska: patartina vartoti natūraliai perdirbtą jūros druską. Taip pat galima naudoti sojos padažus.

Maistas, kurio reikėtų vengti

Mėsa, gyvuliniai riebalai, kiaušiniai, paukštiena, pieniški produktai (įskaitant sviestą, jogurtą, ledus, pieną ir sūrį), cukrus, šokoladas, sirupai, medus, vanilė.

Tropiniai ar pusiau tropiniai vaisiai ir vaisių sultys, soda, dirbtiniai gėrimai, kava, spalvota arbata ir visos aromatinės stimuliuojančios arbatos, tokios kaip mėtų ir pipirmėčių arbatos.

Visi dirbtinai dažyti, konservuoti, nupurkšti ar chemiškai paveikti maisto produktai. Visi rafinuoti, valyti grūdai, miltai ir iš jų pagaminti produktai, visi pramoniniu būdu pagaminti produktai, įskaitant visus konservuotus ir šaldytus produktus.

Aštrūs prieskoniai, visi aromatiniai prieskoniai, dirbtinis actas ir stiprūs alkoholiniai gėrimai.

Gyvenimo būdo patarimai pagal makrobiotiką

Valgyti tik tada, kai esate alkanas.

Salotos

Tinkamas kramtymas (kiekvieną kąsnį sukramtyti apie 50 ir daugiau kartų) yra labai svarbus virškinimui bei medžiagų įsisavinimui.

Valgyti tvarkingai ir atsipalaidavus. Taip pat valgant svarbi ir taisyklinga laikysena.

Galite valgyti reguliariai du ar tris kartus per dieną tiek, kiek jūs norite, jei porcijos yra tinkamos ir kiekvienas kąsnis gerai sukramtomas. Geriausia palikti stalą pasisotinus, bet nepilnu skrandžiu.

Skysčius gerti saikingai, tuomet, kai troškina.

Kad gerai išsimiegotumėte, eikite miegoti prieš vidurnaktį ir prieš miegą nevalgykite mažiausiai 2 - 3 valandas.

Prauskitės pagal poreikį, tačiau venkite karštų vonių ar dušų, nes jie pašalina iš organizmo mineralus.

Naudokite kosmetiką ir higienos reikmenis, padarytus iš natūralių, netoksiškų medžiagų. Venkite chemiškai apdorotų produktų. Dantis valykite natūraliais šepetėliais.

Kuo daugiau nešiokite medvilninių rūbų, ypač tai taikytina apatiniams rūbams. Nenešiokite sintetinių ir vilnonių rūbų ant nuogo kūno. Venkite pernelyg didelių papuošalų.

Praleiskite kuo daugiau laiko gryname ore. Pavaikščiokite kasdien po pusvalandį po žolę ar žemę basi. Pasilepinkite saulės spinduliuose.

Reguliariai sportuokite. Tai gali būti vaikščiojimas, jogos pratimai, šokiai ir t.t.

Turėkite namie žalių augalų, jie praturtina orą deguonimi. Kasdien, net ir šaltu oru, vėdinkite patalpas.

Dažnai tvarkykite namus, ypač vietas, kuriose gaminate valgį ir valgote.

Kas rytą ar kas vakarą gerai patrinkite visą kūną šiltu drėgnu rankšluosčiu, tai pagerina kraujotaką.

Nenaudokite elektrinių virimo prietaisų ar mikrobanginių krosnelių. Geriau tiktų dujinės ar medžiu kūrenamos viryklės.

Geriau naudokite molinius, ketaus ar nerūdijančio plieno indus, negu padengtus aliuminiu ar teflonu.

Per daug nežiūrėkite televizoriaus bei stenkitės mažiau naudotis kompiuteriu. Dirbdami su kompiuteriu būtinai naudokite filtrą, apsaugantį nuo žalingų elektromagnetinių laukų, laikykitės kitų saugumo instrukcijų.

Dažniau dainuokite!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.